Index Vakbarát Hírportál

A L'Oréal pénzelhette Sarkozy kampányát

2010. július 6., kedd 17:59

Nicolas Sarkozy francia elnököt illegális kampánypénzek elfogadásával vádolták meg. A L'Oréal kozmetikai birodalom örökösének, Liliane Bettencourt-nak a könyvelője azt mondta, hogy a politikusok rendszeresen megfordultak vacsorákon a családnál, ahonnan készpénzzel teli borítékkal távoztak. Sarkozy sajnálkozott a rágalmazás miatt.

A Franciaország legnagyobb vagyona körüli adócsalási ügyben hetek óta címlapon szereplő kulcsminisztert, egyben a kormánypárt pénztárnokát kedden az a vád érte, hogy Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányához illegális módon vett át 150 ezer eurót készpénzben a L'Oréal kozmetikai birodalom örökösétől, Liliane Bettencourt-tól. A köztársasági elnök elítélte "a minden valóságot nélkülöző rágalmazást".

Eric Woerth munkaügyi miniszter és az államfő környezete azonnal cáfolta Európa leggazdagabb asszonya egykori könyvelőjének állítását, amely a Médiapart.fr hírportálon jelent meg.

Franciaországban magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

A milliárdos 12 évi alkalmazás után 2008 novemberében elbocsátott könyvelője hétfőn a rendőrségen vallomást tett az ügyben, utána nyilatkozott a sajtónak. Állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott gyakorlat, hogy politikusok a vacsorameghívásokról készpénzzel teli borítékkal távoznak. A könyvelő hetente 50 ezer eurót vett fel az asszony bankszámlájáról a napi kiadásokra, amelyet Liliane Bettencourt vagyonkezelő cége vezetőjének kellett átnyújtania. Ebből kaptak a házban megforduló politikusok.

A könyvelő szerint Nicolas Sarkozy - még Neuilly-sur-Seine polgármestereként - 1983 és 2002 között állandó vendége volt a Bettencourt családnak, ahonnan rendszeresen kapott anyagi támogatást. Az elnökválasztási kampányához nyújtott 150 ezer eurós adományt azonban pártja pénztárnoka, Eric Woerth vette át a könyvelő szerint.

"Ő is megszokott vendég volt a házban. Aznap, amikor jött, arra kértek, hogy készítsem elő a borítékot, amit el is vitt" - mondta az interjúban a volt alkalmazott.

A Nicolas Sarkozy megválasztása óta legnagyobb francia politikai válság azoknak, a sajtóban hetek óta kiszivárgó pazarlási és összeférhetetlenségi ügyeknek a csúcspontja, amelyek miatt a kabinet két tagja vasárnap távozni kényszerült.

Kedden már az ellenzék mellett kormánypárti politikusok, köztük Jean-Pierre Raffarin volt kormányfő és Jean-Francois Copé nemzetgyűlési frakcióvezető is szükségesnek tartotta, hogy Sarkozy mielőbb magyarázatot adjon a nyilvánosság előtt.

Az államfő egy egészségügyi konferencián csak röviden reagált a vádakra, és újságírói kérdésekre nem akart válaszolni. "Annyira szeretném, ha az országot az olyan nagy problémák foglalkoztatnák, mint az egészségügy, az egészségügy átszervezése, a nyugdíj, a növekedés feltételeinek megteremtése, ahelyett, hogy az első indulatban magával ragadná egy olyan, minden valóságot nélkülöző rágalmazás, amelynek egyetlen célja a beszennyezés". Sarkozy sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy "olyan korban élünk, amelyben nagyobb érdeklődés mutatkozik egy botrányt keltő személy iránt, mint az iránt, aki gyógyít, dolgozik vagy épít".

Eric Woerth viszont minden vádat részletesen tagad, és azt is jelezte, nem mond le. A miniszterre vár a vitatott nyugdíjreform vitájának levezénylése a parlamentben, ami egyre kevésbé tűnik végigvihetőnek a napi támadások kereszttűzében.

A miniszter 2007 és 2010 között a pénzügyi tárca vezetőjeként az adómegkerülések ellen harcolt, de feltételezhetően tudhatott Liliane Bettencourt gyanítható adócsalásairól, amelyek ügyében a párizsi ügyészség azóta nyomozást rendelt el. Ekkoriban Woerth felesége éppen annál a vagyonkezelői cégnél állt alkalmazásban, amelyik az adómegkerülésért felelőssé tehető.

Rovatok