Index Vakbarát Hírportál

Kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban

2010. július 6., kedd 17:53

Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida állam partjait már elérte az olajjal szennyezett víz, Texasban még csak kátránydarabokat találtak. A Mexikói-öbölben viharos időjárás tombol, ezért szüneteltetik az olajszennyezés eltakarítását. Közben arra is megpróbálnak felkészülni, ha hurrikán csapna le a térségre.

Az olajszennyezés már elérte mind az öt mexikói-öbölbeli amerikai szövetségi államot; kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban is, jelentette kedden az ABC News hírtelevízió. Elképzelhető, hogy a kátrányrögök egy hajóra ragadva jutottak el a legnyugatibb öböl menti államig, és nem a természetes áramlatok sodorták el odáig, mondta el a parti őrség egy tisztviselője.

A Texasban talált kátránymennyiség elenyésző ahhoz a szennyezéshez képest, ami eddig beborította egyes partszakaszait abban a katasztrófában, amit egy olajfúró platform két és fél hónappal ezelőtti felrobbanása okozott.

Nagyjából öt gallon (18 liter) kátrányt - a legnagyobb darabok pingponglabda nagyságúak voltak - gyűjtöttek össze a hét végén a Bolivar-félszigeten, a Houston közelében fekvő Galveston üdülővárostól északkeletre; bebizonyosodott, hogy a mélytengeri olajszivárgásból származik. A part menti vizek tisztának látszanak, a hatóságok reménykednek, hogy csak kivételes esetről van szó, és jelentős olajszennyezés nem fogja elérni a texasi partokat.

A legnyugatibb és legkeletibb szennyeződés, a texasi kátránydarabok és a floridai olajszennyezés között 885 kilométer a távolság. A Deepwater Horizon nevű fúrótorony április 20-án robbant fel, két nap múlva elsüllyedt, és az első part menti szennyezés április 29-én történt a Mississippi folyó torkolata közelében. A legsúlyosabb szennyeződés Louisiana államot éri, ahol napról napra egyre mélyebbre hatol - a dagály után visszaáramló - olaj a szárazföld belseje felé.

A folytatódó viharos időjárás miatt sok helyen továbbra is szüneteltetik a tengerfelszíni olajszennyezés eltakarítását, a fölöző hajók nagy része a kikötőkben vesztegel. A tisztító hajók eddig összesen 23,5 millió gallon (89 millió liter) olajos vizet fölöztek le az öbölben.

Az ABC tudósítása szerint a hatóságok a legrosszabb esetre is igyekeznek felkészülni, arra, ha egy hurrikán söpörne végig az olajjal borított tengerfelületeken és a szennyezést a szárazföld felé szállítaná.

Rovatok