Index Vakbarát Hírportál

Obama: Izrael tárgyalni akar a palesztinokkal

2010. július 6., kedd 21:49

Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, a megbeszélés az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításáról szólt. Obama szerint Izrael komoly tárgyalásokat akar a palesztinokkal, de ehhez az arab államok támogatására is szükség van.

Az amerikai elnök kedden a washingtoni Fehér Házban fogadta az izraeli kormányfőt, aki arról biztosította vendéglátóját, hogy komoly tárgyalásokat akar a palesztinokkal. Barack Obama a találkozó utáni közös sajtótájékoztatón kijelentette, arra számít, hogy Izrael és a palesztinok között közvetlen egyeztetések kezdődnek.

Kifejezte reményét, hogy ezek a tárgyalások még azelőtt megkezdődnek, hogy a korlátozott izraeli telepépítési moratórium szeptemberben lejár. "A közel-keleti béke nem lehet sikeres az arab államok támogatása nélkül" - fogalmazott az elnök. A közvetlen közel-keleti béketárgyalások 2008 decemberében szakadtak meg.

Obama azt mondta, az Egyesült Államok elismeri Izrael biztonsági érdekeit, és soha nem kérné Izraelt olyan lépésre, ami biztonságát veszélyezteti. Hangsúlyozta, hogy Gázának Izrael fenyegetése nélkül kell virágoznia, egyben jelezte, azt javasolta Benjamin Netanjahunak, hogy Izrael minél több árut engedjen be a Gáza övezetbe.

Obama tévesnek nevezte az amerikai-izraeli feszültségekről szóló híreszteléseket. Kijelentette, hogy soha nem ingott meg Izrael iránti támogatása. Az ovális irodában tartott sajtótájékoztató is azt hivatott mutatni, hogy a felek között egyetértés van.

Netanjahunak más fogadtatásban volt része legutóbbi, márciusi látogatásakor, amikor a két vezető szokatlan módon nem lépett a sajtó elé egyeztetéseik után. A két ország viszonya elemzők szerint mélypontra hűlt, miután Izrael azzal egy időben jelentette be több mint ezer ház felépítésének tervét Kelet-Jeruzsálemben, hogy Joe Biden amerikai alelnök a térségben járt a közel-keleti béke előmozdítása érdekében. A bejelentés felbőszítette Washingtont, és a palesztinok is lemondták a közvetett tárgyalásokat Izraellel.

Netanjahu vasárnap már jelezte, hogy bármikor hajlandó találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Kettejük között jelenleg nincsen közvetlen kommunikáció, George Mitchell amerikai közvetítőn keresztül érintkeznek egymással. Abbász korábban közölte, hogy csak akkor találkozik Netanjahuval, ha Izrael megígéri a telepépítések leállítását a megszállt területeken.

A Politico vezető amerikai hírportál Netanjahu látogatása előtt arról írt, ha nyár végéig nem sikerül meggyőzni az izraeli kormányfőt arról, hogy folytasson közvetlen tárgyalásokat a palesztinokkal, akkor a kétállami megoldás kútba esik, sőt, esetleg Izrael léte is veszélybe sodródhat.

Az Obama-Netanjahu találkozón szó esett az Irán elleni új szankciókról is; az amerikai elnök kijelentette, hogy "Iránnak fel kell hagynia a provokatív magatartással".

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök tárgyalásai idején a Fehér Házzal szemközti LaFayette parkban tüntetők vonultak fel, akik azt követelték, hogy az Egyesült Államok állítsa le Izraelnek nyújtott segélyeit, Izrael pedig szüntesse meg a Gázai övezet harmadik éve tartó blokádját. A két vezető ötödik alkalommal találkozott egymással.

Rovatok