Index Vakbarát Hírportál

Óriási kémcsere üzlet van kilátásban

2010. július 8., csütörtök 15:17

Még a héten kicserélheti az Egyesült Államok az elfogott orosz kémeket Oroszországban hazaárulásért elítélt emberekre, állítja több külföldi lap. Az amerikai és az orosz hatóságok szerdán kategorikusan elutasították, hogy reagáljanak a hírekre, elemzők szerint a kémcserével gyorsan túl lehetne lendülni az ügy diplomáciai következményein.

Az állítólagos amerikai-orosz kémcsere okait találgatja a csütörtöki orosz sajtó, amely Igor Szutyagin mellett újabb jelöltek nevét is tudni véli. A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy a szerdán felröppent hírek szerint az Egyesült Államokban kémkedés, pénzmosás és okirat-hamisítás gyanújával őrizetbe vett, állítólag Oroszország javára kémkedő ügynököket kicserélik Oroszországban hazaárulásért elítélt, ismert elítéltekért.

Az újság több forrásból származó információk alapján azt írta, hogy Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés volt ezredesét, Alekszandr Zaporozsszkijt, a felderítés volt munkatársát és Alekszandr Szipacsov volt hírszerzőt is átadhatják az állítólag már csütörtökön végrehajtandó csere keretében.

Szutyagin édesanyja elmondta, hogy kedden este találkozhatott a moszkvai Lefortovo börtönben fiával. Az egyórás találkozón jelen volt az orosz elhárítás vagy a felderítés tábornoka, valamint amerikai diplomaták. Az eddig magát ártatlannak valló Szutyaginnal már előzőleg tárgyaltak az orosz és az amerikai hírszerzés képviselői, és rávették, hogy írja alá a bűnösségét elismerő nyilatkozatot, mert csak így hajtható végre a csere. Mutattak neki egy listát is, amelyen rajta kívül még tíz ember neve szerepelt.

Úgy tudni, hogy az érintetteket még csütörtökön Bécsbe szállítják repülőgéppel. Szutyagint átadják a brit hírszerzésnek, és a következő úti cél London lesz. A többiekről nem tudni, hogy melyik ország fogadja be őket. Az amerikai és az orosz hatóságok szerdán kategorikusan elutasították, hogy reagáljanak a hírekre. Az azonban bizonyos, hogy William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes szerdán megbeszélést tartott Szergej Kiszljakkal, Oroszország washingtoni nagykövetével, és beszéltek a kémügyről is.

Az Egyesült Államokban őrizetbe vett állítólagos kémek közül a nem New Yorkban tartózkodó öt gyanúsítottat is átszállították a városba, így egy helyen gyűjtötték őket össze.

A Vremja Novosztyej című újság a hidegháború legjobb hagyományaihoz hasonlítja a cserét, rámutatva, hogy az orosz külső felderítés (SZRV) jött ki rosszabbul az ügyből. Ugyanakkor a kémcsere teljes mértékben illeszkedik az orosz-amerikai kapcsolatok újraindításának politikájába abban az értelemben, hogy nem érdemes "politikai elefántot" csinálni a hírszerzési szolgálatok megszokott hibáiból. Arról tanúskodik, hogy Moszkva és Washington gyorsan és határozottan le akarja zárni a botrányt, és meg akarja őrizni a Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök által meghirdetett, a kapcsolatok javítását szorgalmazó politikát, írta az újság

Rovatok