Index Vakbarát Hírportál

Kicserélték az orosz és amerikai kémeket

2010. július 9., péntek 07:20 | aznap frissítve

Megerősítette az orosz-amerikai kémcsere tényét az orosz külügyminisztérium pénteken: az Egyesült Államokból kitoloncolt tíz orosz állampolgár már el is utazott New Yorkból Moszkvába, Dimitrij Medvegyev államfő pedig megkegyelmezett négy, Oroszországban kémkedésért elítélt embernek.

Az orosz és az amerikai vezetés utasítására a hírszerző szolgálatok egyidejűleg kicserélik az Egyesült Államokban vád alá helyezett tíz orosz állampolgárt négy oroszországi elítéltre, közölte az orosz külügyminisztérium.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már aláírta a rendeleteket, amelyeknek értelmében kegyelemben részesíti Igor Szutyagint , Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt, akik feltételezhetően nyugati hírszerző szervezettekkel álltak kapcsolatban.

Igor Szutyagin, Szergej Szkripal, Alekszandr Zaporozsszkij és Gennagyij Vasziljenko kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőnek, és Medvegyev mind a négyük ügyében kedvezően döntött. Az elnöki kegyelemért folyamodók elismerték bűnösségüket. A kérvények elbírálásakor Medvegyev figyelembe vette azt is, hogy az elítéltek már hosszú éveket töltöttek el börtönben.

A kémcserében érintett négy, Oroszországban bebörtönzött személyből hármat árulás és idegen hatalomnak végzett kémkedés miatt ítéltek hosszú börtönbüntetésre – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. A foglyok – akik közül többen nagyon rossz egészségi állapotban vannak – családjukkal együtt hagyhatják el Oroszországot.

Az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt tíz személy mindegyike, egyenként vallotta magát bűnösnek – olvasható a CNN-en. Több vádlott már előző nap elismerte, hogy hamis személyazonossággal él az országban, és valójában orosz ügynök. A CNN által idézett igazságügyi minisztériumi levél szerint a bíróság elé állított személyek közül többen az orosz hadseregnek és/vagy különböző orosz hírszerző szervezeteknek dolgoztak.

A 10 személy ellen az volt a vád, hogy egy külföldi kormány nem regisztrált ügynökeiként éltek az országban. Kémkedés, titkos értesülések továbbítása nem szerepel a vádpontok között. Nyolcukat pénzmosásra való összeesküvéssel is vádolták, rájuk akár 25 évi börtönbüntetést lehetett volna kiróni, de ebben a vádpontban a személyeknek nem kellett nyilatkozniuk.

Az Egyesült Államokban tevékenykedő orosz ügynökhálózat felgöngyölítésének látványos része június végén kezdődött. A lebukott kémek között volt Anna Chapman – orosz lapértesülések szerint eredeti neve Kuscsenko –, akit szexi 007-esként emlegetnek a lapok, és akiről hamarosan félmeztelen fotókat is közzétett volt férje.

Az ügyben vádat emeltek egy tizenegyedik személy, egy Cipruson elfogott és óvadék ellenében szabadlábra helyezett férfi ellen is, aki azonban elszökött a hatóságok elől.

Rovatok