Index Vakbarát Hírportál

Több tucat focidrukkert robbantottak fel Ugandában

2010. július 12., hétfő 08:32 | aznap frissítve

Uganda fővárosában legalább 74 ember halt meg, amikor két pokolgép robbant fel vasárnap éjszaka két szórakozóhelyen, ahol a vendégek tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

Két pokolgép robbant vasárnap éjjel két szórakozóhelyen Uganda fővárosában, egy kormányszóvivő szerint 74-en haltak meg a merényletben. Fred Opolot 65 sebesültről tudott. Kale Kayihura kampalai rendőrparancsnok elmondta, hogy az első robbantás egy etióp éteremben történt, nem sokkal később pedig pokolgép robbant egy rögbiklubban.

Korábban Kayihura azt mondta, hogy legalább 23-an haltak meg a pokolgépes támadásokban. Később egy magas rangú rendőrfőnök a helyszínen azt mondta, hogy 64 halálos áldozata van a robbantásoknak: 49-en haltak meg a rögbiklubban és 15-en az étteremben. Mindkét szórakozóhely zsúfolásig tele volt focidrukkerekkel, akik tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

Az ugandai lap, a Daily Monitor jelentése szerint egy harmadik bomba is robbant tegnap este Ntinda-ban, Kampala külvárosában.

Az Egyesült Államok kampalai nagykövetségének szóvivője, Joann Lockard közölte, hogy a halálos áldozatok között van egy amerikai állampolgár, illetve legalább három amerikai megsebesült az étteremben történt robbantásban.

Az afrikai országi hatóságai szerint két öngyilkos merénylő hajtotta végre a robbantásokat.

Kale Kayihura azt feltételezi, hogy az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szomáliai milícia, az al-Shabaab állhat a támadások mögött. Ha ez igaz, akkor ez lenne az első eset, hogy az iszlamista lázadószervezet Szomálián kívül követett el támadást.

Az al-Shabaab, a 2009 januárjában megválasztott elnök, Sejk Seríf Ahmed hatalmának megdöntéséért harcol. Uganda viszont Szomáliában katonákat állomásoztat, akik oltalmazzák az ENSZ által támogatott ottani kormányt. Ez a Szomáliai Afrikai Uniós Misszió (AMISOM), melynek békefenntartó csapatai 2007 márciusában alakultak a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. Céljuk  a biztonsági helyzet normalizálása, az erőtlen átmeneti kormány védelme a radikális, iszlám milíciával szemben. Az al-Shabaab tavaly azzal fenyegetőzött, hogy támadásokat hajt végre Uganda fővárosában, Kampalában.

A vasárnap esti ugandai fővárosban elkövetett merénylet 1998 óta a legvéresebb, amikor is amerikai csapatokat ért rajtaütés Kenyában és Tanzániában. Akkor 200 halálos áldozat volt.

Rovatok