Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán washingtoni követségén van az eltűnt iráni atomtudós

2010. július 13., kedd 08:40 | aznap frissítve

A pakisztáni külügyi szóvivő bejelentette, hogy a tavaly eltűnt Sahram Amiri Pakisztán washingtoni nagykövetségére menekült.

Pakisztán washingtoni nagykövetségére menekült Sahram Amiri iráni atomtudós, akit Teherán állítása szerint tavaly rabolt el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) – jelentette be kedden Pakisztán külügyi szóvivője. Sahram Amiri kérte, hogy azonnal szállítsák haza Iránba.

"Néhány órával ezelőtt Sahram Amiri a pakisztáni nagykövetségen működő iráni érdekképviseleti hivatalban keresett menedéket, és azonnal vissza akar térni hazájába" – adta hírül korábban a teheráni rádió.

Az iráni média szerint Amiri a teheráni egyetem kutatója, más jelentések szerint az ország atomenergia-szervezetének dolgozott, és mélyreható ismeretei vannak Irán ellentmondásos nukleáris programjáról.

Iránnak és az USA-nak az 1979-es iszlám forradalmat követően szakadt meg a diplomáciai kapcsolata. Azóta Irán érdekeit Pakisztán képviseli Washingtonban, míg Teheránban Svájc jár el az USA helyett.

Amiri tavaly júniusban tűnt el Szaúd-Arábiában, mekkai zarándokútján. Idén márciusban az ABC amerikai televízió azt közölte, hogy a férfi megszökött hazájából, és együttműködik a CIA-vel. Amerikai illetékesek tagadták ezt.

Néhány napja Teherán bejelentette, bizonyítékai vannak arra hogy Amirit az USA-ban tartják fogva, de Washingtonban ezt is tagadták. Az állítások azt követően erősödtek fel, hogy három, egymásnak ellentmondó videó került fel az internetre a hollétéről.

A BBC tudósítója szerint az iráni férfi váratlan előkerülése nagyon rosszul jön az amerikai titkosszolgálatoknak, akik mindvégig tagadták, hogy közük lenne a tudós eltűnéséhez. Amiri washingtoni felbukkanása diplomáciai patthelyzetet eredményezhet: amerikaiak nem hatolhatnak be más ország nagykövetségére, de megakadályozhatják az atomtudós távozását.

Rovatok