Index Vakbarát Hírportál

Politikai foglyokat engedtek el Kubában

2010. július 13., kedd 06:40

A kubai hatóságok hétfőn szabadon engedték a politikai foglyok első, héttagú csoportját, és családtagjaikkal együtt spanyolországi száműzetésbe küldte az ellenzékieket.

A foglyok a havannai nemzetközi repülőtér vendégvárójában találkoztak családtagjaikkal. Spanyolország havannai nagykövetsége közölte, hogy hat fogoly mintegy 30 családtaggal együtt már felszállt az Air Europa légitársaság Spanyolországba tartó gépére, míg a hetedik később repül ugyanoda az Iberia Airlines légitársaság járatán.

A kubai római katolikus egyház a múlt héten jutott megegyezésre a havannai kormánnyal – Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter közbenjárásra – abban, hogy a hatóságok szabadon engednek 52 politikai elítéltet. A hét ellenzéki elengedésével az elítéltek első csoportja nyerte el szabadságát. A szabaduló rabokat még 2003-ban, az úgynevezett fekete tavasz idején tartóztatták le és ítélték többéves szabadságvesztésre a karibi szigetországban.

A spanyol hatóságok biztosítékokat kaptak Havannától arra nézve, hogy a politikai foglyokkal érkező családtagok is bármikor hazatérhetnek, és nem kobozzák el szigetországi javaikat. Spanyolországon kívül az Egyesült Államok és Chile is politikai menedékjogot ajánlott az ellenzékieknek. A spanyol hatóságok közölték, hogy a foglyoknak megérkezésük után nem kell az országban maradniuk, máshova távozhatnak.

Emberi jogi csoportok szerint Kubában 167 politikai fogoly van, köztük tízet feltételesen szabadlábra helyeztek.

Rovatok