Index Vakbarát Hírportál

Életfogytigra ítélnék a gyilkos rendőröket

2010. július 14., szerda 10:41

Vádat emeltek hat amerikai rendőr ellen, mert 2005 szeptemberében a New Orleansban pusztító Katrina hurrikán elől menekülőkre lőttek, illetve hamis bizonyítékokkal próbálták meg eltussolni az ügyet.

Négy rendőrt azzal vádolnak, hogy tüzet nyitott egy menekülő családra, további két rendőrt pedig az igazságszolgáltatás akadályozása miatt fogtak perbe - közölte az amerikai igazságügy-minisztérium. A rendőrök két embert megöltek.

Egy hídon rálőttek egy családra, egy 17 éves fiú meghalt, másik négy ember megsebesült. Néhány perccel később egy testvérpárt vettek célba, és az egyik, 40 éves szellemi fogyatékos fivért a hátán ért halálos lövés. A négy rendőr életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat, de akár halálra is ítélhetik őket - áll az igazságügy-minisztérium közleményében.

Két magas rangú rendőrtisztet azzal vádolnak, hogy igyekeztek megakadályozni az igazság felderítését. Az incidensről készített jelentésükben azt állították, hogy a hídon egy tűzfegyvert és töltényhüvelyeket találtak egy hónappal később, és egy gyanúsított próbálta megölni a rendőröket, akik így jogszerűen használták fegyverüket. A két rendőrtisztre akár 120, illetve 70 évi börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Rovatok