Index Vakbarát Hírportál

Hírszerzők szerint elhamarkodták a kémcserét

2010. július 14., szerda 17:25

Több hírszerző és a szenátusi bizottság is bírálta a tíz orosz kém gyors elengedését. Szerintük fontos információkat lehetett volna megtudni tőlük, a CIA szerint nincs szó semmilyen összeesküvésről.

Jelenlegi és volt amerikai nemzetbiztonsági tisztek bírálják az amerikai-orosz kémügy gyors lezárását, azt állítva, hogy az amerikai kémelhárítás fontos részleteket tudhatott volna meg az orosz kémkedési módszerekről, ha lefolytatták volna a peres eljárásokat az Oroszországnak kiadott ügynökök ellen, írta a szerdai The Washington Times.

Azzal, hogy letartóztatásuk után kevesebb mint két héttel Washington egy kémcsere keretében eltávolította az országból a tíz orosz ügynököt, nem derültek ki részletek arról a szálról, hogy a kémek egy olyan fontos demokrata párti adományozót akartak volna behálózni, aki közel áll Hillary Clinton külügyminiszterhez.

A lap értesülése szerint az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) egyebek mellett az afganisztáni háborúról és az iráni atomprogramról kért információkat Amerikába telepített ügynökeitől, ami arra utal, hogy Moszkva - a nyilvánosan meghirdetett amerikai-orosz újrakezdési politika ellenére - titokban az amerikai törekvések ellenében dolgozik.

Michelle Van Cleave, az amerikai kémelhárítás egykori magas rangú tisztje nem érti, miért volt szükség a sietségre. Szerinte hiba volt elengedni az orosz kémeket úgy, hogy azokat nem hallgatták ki hosszabb ideig, nem tettek fel neki kérdéseket, amelyek új nyomokhoz vezethettek volna. "Mindez elveszett, elvesztettük azt a lehetőséget, hogy bepillantsunk az orosz hírszerzésbe" - mondta.

Eugene Poteat, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt tisztje - az egykori hírszerzők szövetségének vezetője - szerint valószínűleg politikai döntés született a kémügy gyors lezárásáról, az amerikai-orosz kémcseréről, méghozzá az Obama-kormány legfelsőbb köreiben. "A hírszerző közösség soha nem szabadult volna meg tőlük ilyen gyorsan" - mondta.

A kémügy kezelését a szenátus zárt ajtók mögött bizottsági ülésén is bírálták. Frank Gaffney volt Pentagon-tisztviselő szerint Washington esetleg azt akarta megakadályozni, hogy sérüljenek az amerikai-orosz kétoldalú kapcsolatok vagy elejét akarták venni annak, hogy fény derüljön arra, milyen célpontjai voltak az orosz kémeknek.

Paul Gimigliano CIA-szóvivő tagadta, hogy politikai döntés húzódott volna a gyors kémcsere mögött. Azt mondta, nem volt cél az orosz akció eltussolása, nincs szó semmilyen összeesküvésről, a CIA igazgatóját nem befolyásolták a kormányzó Demokrata Párt részéről.

A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt múlt héten kitoloncoltak Oroszországba. Az amerikai vádhatóság szerint az orosz hírszerzés alvó ügynökeinek az volt a feladatuk, hogy az amerikai társadalomba beilleszkedve segítsenek olyan célpontok kiszemelésében, akiket Moszkva beszervezhetett volna kémkedésre.

Rovatok