Index Vakbarát Hírportál

A vándorló bandákra és a fegyvercsempészetre figyel a belga EU-elnökség

2010. július 15., csütörtök 21:01

A Baltikumból érkező, országokon át vándorló bűnbandák és a Délkelet-Európából származó fegyvercsempészet gyors felszámolását tekinti elsődleges feladatának a belgiumi európai uniós elnökség a belügyi együttműködés terén - jelentette ki a belga belügyminiszter.

Annemie Turtelboom ezt a két jelenséget minősítette a leginkább nyugtalanítónak az uniós országok belügyminisztereinek csütörtöki informális tanácskozásán. A belga elnökség az ősz végére ígért egy sor javaslatot a témában a tagországoknak.

Ezek az igen veszélyes bandák a Baltikumból kiindulva végigrabolják Európát, megtámadják az ékszerboltokat, és egyre komolyabb fegyvereket, például gránátvetőket használnak a rablásaikhoz. Fegyvereiket fillérekért szerzik be Délkelet-Európában, ahol például nevetséges összegért - 300-700 euróért - kapnak géppisztolyt. Mozgásuk sebessége nyugtalanító - hangsúlyozta az Europol igazgatója, a brit Rob Wainwright.

Wainwright külön megemlítette, hogy bűnbandák Romániában gyermekeket rabolnak el, és zsebtolvajlásra tanítják ki őket. Ezek a jól szervezett hálózatok ott vannak egész Európában. Ez egy új jelenség, ami közös európai választ kell adni - mondta az igazgató.

Minden ország ügyel a saját biztonságára, de csak globálisan lehet szembeszállni a határokon átnyúló jelenségekkel. Működésbe kell hozni ezt a stratégia annak érdekében, hogy keményen le lehessen csapni az Európában garázdálkodó bűnözői csoportokra - hangsúlyozta a belga belügyminiszter.

Rovatok