Index Vakbarát Hírportál

DNS vizsgálattal ellenőrzik a szabadságharcos kilétét

2010. július 17., szombat 11:58

Hugo Chavez venezuelai elnök az egykori szabadságharcos, Simón Bolívár holttestének exhumálásával szeretné bizonyítani saját elméletét, miszerint a férfi nem betegségben halt meg, hanem riválisai végeztek vele.

A venezuelai elnök pénteken jelentette be, hogy exhumáltatta Simón Bolívár holttestét.

"Én mondom nektek, ez a csodás csontváz csak Bolíváré lehet, mert érezni a belőle áradó tüzet" - jelentette ki Hugo Chavez, miután részt vett a holttest exhumálásán.

A venezuelai elnök elmondta, hogy az 1830-ban meghalt Simón Bolívár holttestéből venezuelai és spanyol szakértők vettek DNS mintákat, amelyek segítségével kétséget kizáróan bizonyítható lesz, tudományos módon, hogy tényleg Bolívár maradványait rejti a sírhely.

Chavez elmondta, hogy a szakértők tomográf felvételeket készítettek a szabadságharcos koponyájáról és csontjairól, "egy későbbi nyomozáshoz". A venezuelai főügyész közlése szerint Bolívár halálának okát is vizsgálni fogja a több mint ötven szakértő, de Chavez maga ezt nem említette - írta a BBC brit közszolgálati adó.

A baszk származású Bolívárt egyébként hősként tisztelik Dél-Amerika több országában is, mivel az 1783-ban született politikus kulcsszerepet játszott a latin országoknak a Spanyol Birodalomtól való elszakadásában. 1819-től haláláig vezette a latin amerikai független országok közösségét, vagyis Bolíviát, Kolumbiát, Equadort, Panamát, Perut és Venezuelát.

Chavez korábban már többször is hangoztatta azt az elméletét, amely szerint nem betegség, hanem összeesküvés áldozata lett Bolívár. A történészek által elfogadott verzió szerint tuberkulózis végzett a férfival, de a venezuelai elnök szerint egy kolumbiai tábornok ölette meg, valószínűleg méreggel.

Rovatok