Index Vakbarát Hírportál

A Sme szerint Orbán nem volt jó házigazda

2010. július 21., szerda 12:31 | aznap frissítve

Több szlovák lap is arról írt, hogy Orbán Viktor a visegrádi négyek találkozóján nem volt jó vendéglátó, például habozott kezet fogni Iveta Radičová szlovák kormányfővel, nem húzta ki neki a széket, miközben Radičová volt a találkozón az egyetlen nő. Szlovákia szerint ugyanakkor a lapok állításaival ellentétben Orbán személyesen fogadta Radičovát, a magyar Külügyminisztérium szerint a szlovák kormányfő az egyik parlamenti különteremben adott tévéinterjút.

A szlovák sajtó szerint Orbán Viktor nem a legjobb házigazdaként mutatkozott be a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján. A pozsonyi miniszterelnöki hivatal elhatárolódott a kritikától és a magyar Külügyminisztérium is több állítást cáfolt.

A diplomáciai protokoll megsértéséről írtak

"A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai. Iveta Radičovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta" - írja a Sme című liberális napilap szerdán.

"Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radičovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Necas húzta ki az asztal alól" - jegyzi meg a lap.

A folyosón kellett állnia

A szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radičová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, Radičovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia. A magyar újságírók sem kaptak tájékoztatást, és a szlovák kollégáktól tudták csak meg, mikor és hol lesz a kétoldalú találkozó.

"A visegrádi négyek tegnapi keddi tanácskozását követően csak a szlovák kormányfő tartotta fontosnak a sajtót tájékoztatni négyszemközti megbeszéléseiről Orbán Viktorral" - mutat rá az Új Szó.

"A magyar kormányfő stábja egyébként is elég sajátosan kezelte a sajtót: a magyar újságírókat nem is tájékoztatták előzetesen a külön megbeszélésről, arról mindenki a szlovák kollégáktól értesült. Iveta Radičová a folyosón állva nyilatkozott, a magyar miniszterelnök munkatársait még az is láthatóan meglepte, hogy a szlovák fél interjút kíván adni a magyar közszolgálati tévének" - fejti ki a magyar lap.

Szlovákia szerint Orbán fogadta Radicovát

A pozsonyi miniszterelnöki hivatal cáfolta a szlovák sajtónak azt az állítását, hogy Orbán Viktor megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait a visegrádi országok csúcstalálkozóján, amikor nem személyesen fogadta Iveta Radičovát.

"A fogadási ceremónia Budapesten a szokások szerint zajlott le mindazzal együtt, ami ehhez hozzátartozik, beleértve a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének fogadását Orbán Viktor magyar miniszterelnök által. Az, a sajtóban megjelent információ, hogy Iveta Radičovát csak Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára fogadta, ezért egyértelműen nem felel meg a valóságnak, és félrevezető" - írják.

A külügy cáfol

A Külügyminisztérium szerdán közleményben reagált. Azt írták, "ellentétben a szlovák sajtóban ma megjelent állításokkal, Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csúcsra érkezett mind a három kormányfőt természetesen személyesen fogadta".

A delegációk az előzetes terveknek megfelelően körülbelül kétpercenként érkeztek meg a parlament főlépcsőjéhez, ahol a magyar kormányfő várta a vendégeket. Mivel Donald Tusk lengyel miniszterelnök érkezett utolsóként, Orbán Viktor vele együtt ment fel a plenáris tárgyalásra, olvasható a közleményben.

"A magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélése szívélyes légkörben zajlott és a tervezettnél hosszabb ideig tartott. A tárgyalás után Iveta Radičová a parlament egyik különtermében adott interjút az egyik magyar közszolgálati televíziónak", írták.

Rovatok