Index Vakbarát Hírportál

Kutatókat fizetett volna le a BP

2010. július 23., péntek 15:42

Amerikai tudósok azzal vádolják a BP brit olajtársaságot, hogy megpróbálja megvenni a legjobb kutatók és akadémikusok hallgatását, hogy szakvéleményeikkel ne rontsák az olajcég esélyeit a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt indított perekben.

"Valójában arról van szó, hogy egy hatalmas vállalat megpróbálja átfogó módon megvásárolni a tudósok hallgatását" - nyilatkozta Cary Nelson, az amerikai egyetemi professzorok szövetségének elnöke a BBC-nek.

A BBC birtokába került egy szerződés másolata, amelyet a BP kutatóknak ajánlott. Ebben az olajtársaság kiköti, hogy nem publikálhatják a BP-nek végzett kutatásuk eredményeit és nem beszélhetnek az adatokról legalább három évig, illetve ameddig a kormány jóvá nem hagyja az olajcég egész Mexikói-öbölre vonatkozó helyreállítási tervét.

Bob Shipp, a Dél-Alabamai Egyetem tengertudományi tanszékének vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a BP az egész tanszéket fel akarta bérelni az öböl rehabilitációs tervének kidolgozására.

"Lefektettük az alapvető szabályokat: bármilyen kutatást is végezzünk, teljes ellenőrzésünk legyen az adatok fölött; átlátható legyen a kutatás; végül hogy az adatokat szabadon megoszthassuk más tudósokkal és tudományos lektorálásnak vethessük alá. Erre eltűntek és sohasem hallottunk róluk újra" – idézte fel a tanszékvezető.

Cary Nelson szerint a BP eljárása azért aggályos, mert "a körülményeket vizsgáló kutatók hallgatása hatással lehet az egész ország képességére, hogy kiértékelje a katasztrófát, majd szakpolitikai megoldásokat dolgozzon ki és döntéseket hozzon".

"Úgy értem, bizonyos mértékig valójában a BP áll szemben az Egyesült Államok polgáraival" – fogalmazott a professzorszövetség elnöke.

A BP egy közleménye szerint eddig több mint egy tucat kutatót szerződtettek, olyan tudósokat, akik "szakértelemmel rendelkeznek a Mexikói-öböl erőforrásairól". Leszögezik azt is, hogy semmilyen módon nem korlátozzák a tudósokat abban, hogy tudományos adatokról beszéljenek. A BBC információi szerint egyes kutatóknak 250 dolláros (56 ezer forint) órabért is ajánlottak.

A BP az olajszennyezés nyomán több mint 300 peres ügyben érintett.

Rovatok