Index Vakbarát Hírportál

Fúziós reakort építene Irán

2010. július 24., szombat 18:36

Már félretették rá a pénzt, és 20-20 éven belül sikerre számítanak. Nyugati szakértők kétlik, hogy Irán képes lenne a fúzióra.

A világ első kísérleti fúziós reaktorát akarja megépíteni Irán, mondta Asghar Sedighzadeh, a témáért felelős kutatóintézet vezetője. A megvalósíthatósági vizsgálatok már folyamatban vannak, de részleteket nem közölt.

Nyolcmillió dollárnak megfelelő iráni riált már elkülönített az Iszlám Köztársaság kormánya a fúziós reaktor megvalósítására, amelyet nagyon komolyan vesznek, mondta Ali Akbar Salehi, az iráni atomenergia-ügynökség elnöke.

Eddig 50 kutatót alkalmaztak a feladatra, amelynek ötlete már 30 évvel ezelőtt felmerült, de sokáig nem foglalkoztak vele behatóan. Salehi azt közölte, hogy a számítások szerint 20-30 évben belül sikert fognak elérni, de "Irán minden mozgósítható kapacitását beveti, hogy felgyorsítsa a fúziós kutatásokat".

Nyugati szakértők szerint egyelőre nem kell komolyan venni az iráni bejelentést, az ország technikai-műszaki fejlettségének jelenlegi szintje miatt.

Biztos jövő

A fúziós reaktor a könnyű atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosító berendezés. A csillagokban végbemenő energiatermelő folyamat szabályozott földi megvalósítása beláthatatlan távlatokra ígér biztos energiaellátást, létrehozása egyben óriási tudományos-műszaki kihívás is. Megvalósítására jelenleg két, egymástól eltérő megoldás kínálkozik.

Az egyiknél mágneses terekkel tartják össze a százmillió fokra felhevített, plazma állapotú üzemanyagot, a hidrogén nehéz izotópjait. A legsikeresebb berendezéstípus a tokamak, ebben gyűrű alakú térrészbe zárják a plazmát. Az angliai Culhamban működő tokamakkal valósítottak meg először rövid időre szabályozott fúziót 1991-ben. A tokamak kísérletekben magyar kutatók is részt vesznek.

A másik megoldásnál lézerekkel nyomják össze és hevítik fel a parányi, lefagyasztott üzemanyagcseppeket, az atommagok összeolvadása és az energia-felszabadulás robbanásszerűen megy végbe.

Rovatok