Index Vakbarát Hírportál

Orbán most is jól kijött Băsescuval

2010. július 24., szombat 12:22 | aznap frissítve

Orbán Viktor és Traian Băsescu 2009 után újból együtt tartott előadást Tusnádfürdőn, ahol a közép-európai régió volt a téma. A két politikus kedélyesen elbeszélgetett, előadásaikban a világpolitika helyzete mellett beszéltek a Közép-Európai együttműködés fontosságáról.

A tavalyihoz hasonlóan 2010-ben is baráti hangulatban ült asztalhoz Orbán Viktor miniszterelnök és Traian Băsescu román államfő Tusnádfürdőn, ahol  Németh Zsolt külügyi államtitkárral és Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével együtt tartottak előadást Közép-Európa Európa közepe? címmel a 21. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján több ezer résztvevő előtt. Beszédeikben a két ország között felmerülő kényes kérdéseket nem feszegették.

Orbán távolról indulva jutott el Közép-Európáig

Orbán azt mondta, szívélyes kapcsolatban vannak Băsescuval, örül, hogy egy asztalnál ülnek, és a román-magyar kapcsolat is pozitívan alakul mostanában, írja a Transindex. A magyar kormányfő félórás beszédének nagy részében a globális politikai változásokat elemezve ismertette, hogy miért van szükség a magyar-román viszony és a közép-európai együttműködés erősítésére.

"Nem akarok a bankellenes harc Che Guevarája lenni" - idézi a bankadóra visszautaló Orbánt a Transindex. Szerinte szükségesek a komoly pénzintézetek, de nem működik, hogy mindig az állampolgároktól vegyenek el, akiknek nincs, onnan is el kell venni, ahol van pénz.

Orbán szerint a nyugati típusú kapitalizmus került válságba, az a felfogás, hogy a kapitalizmus majd elhozza a jólétet, az állam pedig tartsa távol magát a gazdaságtól csődbe sodorta a rendszert. A világpolitikai átrendeződés küszöbén India és Kína, azok az országok, ahol ragaszkodtak az értékeikhez, felemelkedtek. A kelet-közép-európai országoknak szerint saját érdekeik figyelembe vétele mellett meg kell találniuk a közös hangot Oroszországgal.

A kormányfő szerint a gazdasági újrarendezésnek Közép-Európának nem szabad áldozatul esnie, ennek elkerüléséért együtt kell működni a közép-európai államoknak olyan érdekek mentén mint az energiabiztonság, közlekedésfejlesztés, pénzügyi finanszírozás. "Ebben az összefüggésben kell értelmeznünk a románokkal való kapcsolatrendszerünket is" - idézi Orbánt a Független  Hírügynökség.

Băsescu pillernek tartja az együttműködést

A román-magyar megbékélés a közép-európai térség egyik fő pillére, mondta Traian Băsescu, aki szerint Közép-Európa olyan térség, amely konszolidálódik. Különösen fontos ez a két ország területén élő magyar, illetve román kisebbség szempontjából, mondta a gazdasági válságról is hosszasan értekező román elnök.

Csakis kölcsönösen elfogadott értékekre lehet alapozni a térség jövőjét, "nem az atnikum, nem a vallás, nem a földrajz, nem a történelem az, ami konszolidál egy térséget." Szerinte nagyon fontos, hogy olyan térségben éljünk, amelyben a többség és a kisebbségek közötti viszony kiegyensúlyozott.

A románok és a magyarok számára közös érdek az Európai Unió megerősödése, hiszen Brüsszelben tehetik egymást erőssé románok és magyarok a nagy globális küzdelemben, mondta. A román államfő a két ország közös érdekeit megjelenítő projektként említette a Duna-stratégiát, valamint a romák felzárkóztatását.

Egy résztvevő felvetette, hogy Băsescu a magyarság folyamatos támogatásáért cserébe megadhatná az autonómiát. Az elnök mosolyogva köszönetet mondott az elnökválasztás második fordulójában őt támogató magyar szavazóknak, azonban szerinte minden román állampolgárnak, etnikumtól függetlenül egyenlő autonómia jár. Mint mondta, Romániának sem voltak közigazgatási jellegű kérései más kormányokkal szemben.

Már tavaly megindult a közeledés

2009-ben már asztalhoz ült egymással az akkori Tusványoson Orbán és Băsescu, azonban a most is leginkább várt program a Fidesz választási győzelme után idén már egy nem hivatalos államközi találkozónak is beillett.

Tavaly Băsescu füttyvihart váltott ki, amikor többször is megismételte a székelyföldi régió autonómiájáról szólva, hogy Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam, idén csak szórványos tiltakozás kísérte. Ettől függetlenül a két politikus között már akkor is baráti volt a légkör. Orbán azt mondta, hogy az Európai Néppárthoz tartozó közösségként szükség esetén akár kampányeseményre is az újraválasztására készülő Băsescu rendelkezésére áll.

Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerint Orbán bejelentése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a többségében magyarok lakta erdélyi megyékben Băsescu jobb eredményt ért el, mint baloldali ellenfele, Mircea Geoana.

Băsescu az elnökválasztás második fordulója előtt kifejezetten a tusnádfürdői rendezvényre építve a szabadegyetemen készült közös Orbán-fotóval és videoval kampányolt Erdélyben. A Băsescut támogató Demokrata-Liberális Párt (PD-L) az erdélyi Krónikában is egész oldalas hirdetést vásárolt, a közös tusnádfürdői fotón pedig egy Orbán-idézet volt olvasható. „A második fordulóban Traian Basescura szavaznék”. „Miért ne bíznánk benne” – állt az Orbán-szöveg mellett.

Orbán Viktor rendszeres vendég

Orbán Viktor eddig csak egyszer nem vett részt Tusványoson, és az elmúlt években többször is nagy vihart kavartak egyes kijelentései a rendezvényen. 2005-ben arról beszélt, hogy amikor a baloldal lehetőséget kapott, akkor rárontott saját nemzetére, egy évvel később pedig a Fidesz a rendezvény alatt jelentette be, hogy Jó reggelt, Magyarország! néven aláírásgyűjtő akciót kezdeményez a politikai hazugságok ellen.

Eredetileg Bálványoson rendezték meg 1989-től kezdve a rendezvényt, amely később átkerült Tusnádfürdőre, a kettő egybegyúrásából alakult ki a Tusványos elnevezés. A szervezők becslése szerint idén többen látogattak ki, mint 2009-ben, írja a Manna.ro. A szinte fesztiváli jelleget öltő, a délelőtti beszélgetéseket estére koncertekkel tarkító rendezvény környékén több szálló és panzió udvarán medvéket láttak, míg szerdán többen titokzatos repülőket láttak átrepülni a völgy felett.

Rovatok