Index Vakbarát Hírportál

Az afgán elnök súlyos baklövéssel vádolja a NATO-t

2010. július 26., hétfő 21:17

Hamid Karzai afgán elnök azzal vádolta a nemzetközi erőket, hogy egy rakétájuk pénteken megölt ötvenkét polgári személyt a dél-afganisztáni Hilmend tartomány egyik falujában. Az afganisztáni NATO-erők parancsnoksága "teljességgel alaptalannak" nevezte a vádakat.

Hamid Karzai afgán elnök a lehető leghatározottabban elítélte az ötvenkét ártatlan civil életét kioltó rakétatámadást. Közleménye szerint az afgán hírszerzés megállapította: NATO-rakéta csapódott be Hilmend tartomány Szangin körzetének Regi falujába. Az áldozatok között nők és gyermekek is vannak.

Ha bebizonyosodik Karzai elnök állítása, ez az eset lesz az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) legsúlyosabb baklövése 2009 szeptembere óta, amikor több mint száz ember - közöttük mintegy harminc civil - halt meg az észak-afganisztáni Kunduz elleni NATO-légitámadásban.

Greg Smith tengernagy, az ISAF kommunikációs vezetője azonban azt írta: "a jelenlegi szakaszban teljességgel alaptalan minden, a Regi faluban elszenvedett állítólagos civil veszteségekkel kapcsolatos találgatás".

"Az ISAF-nak és az afgán kormánynak a Regi falu közelében elszenvedett civil veszteségekkel kapcsolatos vádak ügyében indított közös vizsgálata során egyelőre nem találtunk megölt vagy megsebesített polgári személyekre utaló bizonyítékokat" - közölte a tengernagy.

Karzai vizsgálatot rendelt el

Hamid Karzai telefonon kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóival és felszólította a NATO-csapatokat, minden lehetséges eszközt vessenek be annak megakadályozására, hogy hadműveleteik civil áldozatokat szedjenek.

Az afgán elnök hétfőn vizsgálatot rendelt el a pénteki támadás ügyében annak megállapítására, hogy tálibok vagy a nemzetközi erők rakétatámadása végzett-e a civilekkel a tálibok erősségének számító Hilmend tartományban.

Wayne Shanks ezredes, NATO-szóvivő korábban azt hangoztatta, hogy a körzetből érkező első jelentések nem erősítik meg a civil áldozatokról, illetve eltévedt NATO-rakétáról szóló híreket. Michael Johnson őrnagy, az ISAF szóvivője közölte: a szövetséges erők pénteken hadműveletet hajtottak végre Szangin körzetben a lázadók ellen, és folyamatban van a civil áldozatokról szóló jelentés kivizsgálása.

Rovatok