Index Vakbarát Hírportál

Erdőtüzek pusztítanak Horvátországban

2010. július 26., hétfő 20:32 | aznap frissítve

Több száz tűzoltót és légi járműveket vezényeltek Horvátország több pontjára is, miután az erősen szeles időben egymás után lángoltak fel kiterjedt erdőtüzek.

A horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) honlapján közölt információk szerint reggel Hvar-szigeten, a Pribinja-öbölben ki kellett üríteni egy turistákkal teli kempinget, mert a közelben kigyulladt egy fiatal fenyveserdő és az aljnövényzet. A két hektárra kiterjedő tüzet ötven tűzoltó három oltórepülőgép segítségével délutánra tudta megfékezni, lakott területet a lángok végül nem értek el.

Kora délután Trogir közelében alakult ki újabb tűzfészek, itt mintegy húsz hektáron kapott lángra a cserjés-bokros növényzet. A tűzoltók huszonöt járművel vonultak ki az oltáshoz, a Trogirból, Kastelből és Splitből érkező száz tűzoltó mellett négy repülőgéppel és három helikopterrel próbálták megfékezni a még kora este is égő lángokat.

Šibenik-Knin megyében két helyszínen pusztított nagyobb erdőtűz, a Miljevaci-fennsíkon, valamint Mratovo település közelében egyaránt mintegy négy hektáron égett a fenyőerdő és az aljnövényzet. A két helyszínen csaknem nyolcvan tűzoltó és az oltáshoz vizet szállító repülőgépek és helikopterek személyzete próbálta megfékezni a tüzet.

Rovatok