Index Vakbarát Hírportál

Kémbotrány a cseh hadseregben

2010. július 28., szerda 16:32

Hírszerzői botrány állt a cseh hadsereg három magas beosztású tábornokának néhány hónappal ezelőtti váratlan nyugdíjaztatása mögött, állítja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

Frantisek Hrabal, Josef Sedlák és Josef Proks tábornokok nyugdíjba vonulását a tavalyi év végén jelentették be. Ez akkor nem keltett túl nagy figyelmet, bár néhányan furcsállották, hogy a tábornokok idő
előtt nyugdíjba vonulnak.

Hrabal az államfői katonai iroda főnöke volt, Sedlák a NATO mellett képviselte Csehországot, míg Proks a cseh vezérkari főnök első helyetteseként dolgozott.

Most kiderült: a három tábornok irodavezetője kapcsolatot tartott fenn egy orosz hírszerzővel, aki általa számos bizalmas értesüléshez jutott. Hogy mi mindent sikerült barátnőjétől megtudnia az orosz hírszerzőnek, az egyelőre nem világos. Azt viszont már tudni, hogy az orosz spion azonnal eltűnt Csehországból, a cseh katonahölgy - őrnagyi rangban - pedig elhagyta a hadsereget.

A vezető cseh napilap a katonai hírszerzés legújabb jelentésének egyik mondatából indult ki, s annak alapján jutott el a botrány felfedezéséig. "Beazonosítottuk és azután megakadályoztuk az orosz katonai felderítés behatolását a hadsereg befolyásos parancsnoki struktúráiba. Az oroszok célja információszerzés volt a védelmi minisztérium legmagasabb köreiből" - állt a jelentésben.

A riporterek kutatni kezdtek, s eljutottak a három tábornokhoz. Kiderült, hogy az ügyhöz több személycsere is kapcsolódik, s nagy a valószínűsége annak, hogy az utóbbi évek legnagyobb hírszerzői botrányáról van szó a cseh hadseregben. A bizalmas információk összegyűjtése után pedig összeállt a kép.

Az orosz hírszerzésnek dolgozó Robert Rachardzo a cseh börtönfelügyelet vezető pszichológusa volt. Barátnője - civil foglalkozására nézve szintén pszichológus - a hadsereg olmützi kaszárnyáiban kezdett, de gyorsan feljebb lépett a ranglétrán, s egy idő után tábornoki irodákat vezetett.

A cseh titkosszolgálatok több mint öt éven át figyelték a pár kapcsolatát, míg beavatkoztak. Azt máig nem tudni, hogy az irodavezető őrnagy tudatosan adott-e át információkat, vagy nem tudta, mivel foglalkozik valójában barátja.

Mindhárom tábornok most azt állítja, hogy nem tudott irodavezetője orosz kapcsolatáról. Hrabal nyíltan panaszkodott a titkosszolgálatok eljárására. "Érthetetlen, miért nem szóltak nekem időben, hogy ki dolgozik a közelemben. A megfigyelés megalázó" - mondta újságíróknak a nyugalmazott tábornok.

Az illetékes cseh hatóságok azonban továbbra sem kommentálják az ügyet. A hadsereg parancsnoksága számára elfogadhatatlan, hogy olyan személyek maradjanak magas pozíciókban, akik bármi módon azzal gyanúsíthatóak, hogy kapcsolatban voltak olyan személyekkel, akik az oroszoknak dolgoztak.

A cseh sajtó szerint az orosz hírszerzést Csehországban az utóbbi időben leginkább a tervezett, de időközben lemondott amerikai radarállomás, a temelíni atomerőmű és a gazdasági-tudományos információk érdekelték.

Rovatok