Index Vakbarát Hírportál

Magyarul is lefolytatható a bírósági eljárás Ukrajnában

2010. július 29., csütörtök 13:43

A szerdán életbe lépett új perrendtartási törvény értelmében akár a magyar nyelv is hivatalosan alkalmazható Ukrajnában a bírósági tárgyalások során, ami a periratokra is vonatkozik. A hatályos nyelvtörvény azonban ezt nem engedi meg, az újat pedig még nem fogadta el a parlament.

Viktor Janukovics ukrán államfő szerdán aláírta, így hivatalosan is érvénybe lépett az új ukrán perrendtartási törvény, amelynek alapján a peres ügyeket az ukránon kívül a helyi regionális, illetve a kisebbségi nyelveken is lehet intézni. Az ukrán nemzeti ellenzék szerint azonban az ország alaptörvénye kizárólag az államnyelvet engedi alkalmazni az államigazgatásban. Másrészt úgy vélik, hogy a törvény új megfogalmazása szerint akár etiópul is le kellene vezetni egy-egy tárgyalást, ha azt valamely etióp származású ukrán állampolgár esetleg úgy kívánná - ami szerintük nonszensz.

Annyiban igazuk van az ellenzőknek, hogy a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának megfelelően átfogalmazott és idén májusban a törvényhozás elé terjesztett új nyelvtörvényt máig nem fogadta el a törvényhozás. Ennek hiányában pedig egyelőre senki sem tudja megmondani, az ország melyik részében mely nyelvek számítanak regionálisaknak.

Az Azarov-kormány által korszerűsített nyelvtörvény értelmében egyébként Ukrajnában az a kisebbségi nyelv nyerhetné el a regionális - avagy az államigazgatásban is alkalmazandónak minősülő - besorolást, amelyet egy-egy közigazgatási területen a lakosság legalább 10 százaléka anyanyelvként használ. Ilyen alapon a 46 milliós lélekszámú országban jelenleg 14-16 kisebbségi nyelv is esélyes volna. Az orosz és a magyar mellett például olyanok is, mint a bolgár, a görög, a krími-tatár vagy a gagauz.

Rovatok