Index Vakbarát Hírportál

Öten meghaltak a Voronyezs környéki tüzekben

2010. július 30., péntek 11:02

Öt halálos áldozata van a dél-oroszországi Voronyezs városa környékén pusztító tüzeknek, mintegy 550 lakos háza pedig leégett. A halálos áldozatok között egy tűzoltó is van.

Ez év júniusa óta tombol hőhullám Oroszország európai területének középső részén, ahol egy Portugália méretű területen megsemmisült a termés. Számos városban, közte Moszkvában nap mint nap dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok.

Voronyezs környékén öt ember meghalt, száz megsérült, közte húsz annyira súlyosan, hogy kórházba került. Mintegy háromezer hektárnyi erdős területen pusztítanak a lángok. 550 lakos háza leégett, tűz martalékává vált három turistaszállás, három kórház betegeit ki kellett menekíteni, akárcsak egy tucatnyi gyermektábor lakóit. A halálos áldozatok közt egy tűzoltó is van, közölte pénteken a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Moszkva környékén 44 lakóház égett le, 58 helyen, több mint 160 hektáron ég az erdő. Az orosz fővárostól több mint négyszáz kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorodban 540 ház megsemmisült a tűzben, mintegy 300 embert menekítettek ki különböző településekről. Őket iskolákban, művelődési házakban szállásolták el. A terület vikszunszki körzetében a legsúlyosabb a helyzet, a helyi kórházba 15 ember került égési sérülésekkel, füstmérgezési tünetekkel.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította a kormányt, hogy tegyen pótlólagosan rendkívüli intézkedéseket a tüzek megfékezése, megszüntetése érdekében - közölte az államfő szóvivője.

Vlagyimir Putyin kormányfő pénteken ellátogatott a vikszunszki körzetbe, ahol bejelentette, hogy a tűz kárvallottjai a szövetségi költségvetésből fejenként százezer rubelnyi (egy rubel 7,2 forint) kártérítést kapnak, amit a régió büdzséjéből hasonló összeggel egészítenek ki.

Rovatok