Index Vakbarát Hírportál

Megvolt a Love Parade áldozatainak gyászszertartása

2010. július 31., szombat 11:52

Több ezer ember gyűlt össze szombaton a németországi Duisburg városában, hogy megemlékezzenek az egy hete történt szerencsétlenség 21 áldozatáról, akik a Love Parade fesztiválon kitört pánik miatt haltak meg.

A templomi gyászszertartást harangszó előzte meg városszerte Duisburgban, ahol félárbócra eresztették a nemzeti lobogókat a középületeken. A fesztivál áldozatainak emlékére szombaton délutánra körmenetet szerveznek a városközpontban.

A hivatalos templomi gyászszertartáson részt vett a német államfő, Christian Wulff, és a kancellár, Angela Merkel is. A ceremóniát az érdeklődök óriáskivetítőkön követhették a városi sportstadionban. Duisburg polgármestere azonban nem mutatkozott az eseményeken.

A megemlékezéseken Duisburg polgármestere, Adolf Sauerland nem mutatkozott. Őt egyébként egyre többen okolják azért, mert nem vette komolyan a tragédia előtti figyelmeztetéseket a rendezvény biztonsági kockázatairól.

A fesztiválra érkezők kizárólag egy alagúton át juthattak be a rendezvény helyszínére, az érkező fiatalok tömegében azonban pánik tört ki. A szűk helyen egymást taposva próbáltak menekülni az emberek.

A káosz miatt 21-en meghaltak, és több mint félezren megsebesültek. A szakértők szerint a rendezőket, a rendőrséget, és a városi hatóságokat előre figyelmeztették a biztonsági kockázatokra.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott belső rendőrségi jelentés szerint az esemény szervezői sorozatos hibákat követtek el a rendezésben. A rendőrség és az eseményt engedélyező hatóságok felelősségére azonban nem terjedt ki a jelentés.

A tragikus esemény után a Love Parade szervezői bejelentették, hogy többet nem rendezik meg a fesztivált.

Rovatok