Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadások a Közel-Keleten

2010. augusztus 2., hétfő 08:54 | aznap frissítve

Az aqabai Intercontinental hotel közelébe csapódott hétfőn egy iráni fejlesztésű föld-föld rakéta, négyen megsérültek, két kocsi megrongálódott a robbanás következtében. Támadás érte az izraeli Eilatot is.

Egy Grad-típusú rakéta csapódott be hétfőn, a jordániai kikötőváros, Aqaba egyik szállodája közelében. A királyság belügyminisztériumának bejelentés szerint öten megsebesültek, egyikük - egy taxisofőr - később belehalt súlyos sérüléseibe.

A Grad-rakéták iráni fejlesztésű fegyverek, amely hatótávolsága körülbelül 20 kilométer, kétszerese a Katyusa-lövedékeknek. A belügyminiszter azt közölte az AFP-val, hogy a sérültek mellett két kocsi megrongálódott az Intercontinental hotelnél történt detonáció következtében,

A belügyminiszter nem közölt többet a történtekről. Az információs tárca vezetője is szűkszavúan nyilatkozott az állami rádióban. Csak a helyszín és a rakéta-becsapódás tényét erősítette meg, és azt mondta, hogy a robbanás helyi idő szerint reggel nyolc előtt történt.

Az izraeli hadsereg rádiója nem sokkal korábban jelentette, hogy több rakétát lőttek ki az izraeli Eilat városára, és öt be is csapódott, de senki nem sérült meg. A rádió nem közölte, hogy ki lehet a felelős a támadásért, de az ilyen akciókat korábban mindig a Gázát uraló Hamász, szélsőséges palesztin szervezet követte el. Eilat alig kevesebb, mint tíz kilométerre van Aqabától.

Rakéták Eilatra is

Öt rakéta csapódott be hétfőn a dél-izraeli Eilatba. Az izraeli hadsereg rádiójának közlése szerint eddig nem tudnak arról, hogy a támadásnak lennének sérültjei az üdülővárosban. A hadsereg rádiója szerint Eilatra legalább hat rakétát lőttek ki, de az egyik a tengerbe vágódott. Az izraeli rendőrség megerősítette, hogy több robbanás történt a városban, de azt nem közölte, hogy a detonációkat rakéták becsapódása okozta.

A hadsereg rádiója nem nevezte meg a felelősöket, de a Gázát uraló palesztin szervezet, a Hamász szokott ilyen támadásokat végrehajtani. Mickey Rosenfeld szóvivő azt mondta, hogy "a helyszíni szemle során még nem találtak nyomokat".

A jordániai és izraeli célpontokra kilőtt rakétákat az izraeli média feltételezése szerint az egyiptomi Sínai-félszigetről indították. Ezt azonban egy egyiptomi biztonsági illetékes tagadta. "Semmilyen gyanúra okot adó jel nem mutat erre" - hangoztatta, hozzáfűzve, hogy ilyen rakéták kilövésére alkalmas berendezés létét a félszigeten kiépített biztonsági rendszer kiszűrte volna.

Rovatok