Index Vakbarát Hírportál

Kurtább lett az ENSZ feketelistája

2010. augusztus 3., kedd 06:56 | aznap frissítve

Negyvenöt személy és szervezet nevét törölte az ENSZ a tálibokról és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjairól készített feketelistáról.

Thomas Mayr-Harting osztrák ENSZ-nagykövet elmondta: a 488 nevet tartalmazó listáról 45 nevet töröltek, tíz emberét a tálibok listájáról, valamint tizennégy személyét és huszonegy cégét, szervezetét az al-Kaida-listáról.

A feketelistát 1999-ben hozták létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1267. számú határozata alapján. A világszervezet 1999 novemberében szankciókat rendelt el az Afganisztánt akkor uraló, vallási fanatikus muzulmán tálibok ellen, mert nem adták ki Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét az Egyesült Államoknak vagy harmadik országnak. Bin Ladent akkor az előző évben két, Afrikában működő amerikai nagykövetség elleni robbantásos merénylet miatt akarták felelősségre vonni.

A feketelistán szereplő személyek és szervezetek vagyonát befagyasztják, utazási korlátozásokat és fegyverembargót rendelnek el ellenük.

A BT 2008-ban felkérte a szankcióbizottságot az akkor 142 tálib vezető és 346 al-Kaida-tag nevét tartalmazó lista felülvizsgálatára. A nevek törléséhez a 15 tagállamot tömörítő BT egyhangú jóváhagyására van szükség.

Múlt pénteken már ismertté vált, hogy az ENSZ levette öt tálib vezető nevét a listáról, eleget téve ezzel Afganisztán kérésének, amely ezáltal szeretné megkönnyíteni a - hatalmuktól 2001 végén megfosztott, de a kabuli kormány ellen fellázadt - tálibokkal a nemzeti megbékélésről folytatandó tárgyalásokat.

Rovatok