Index Vakbarát Hírportál

Haditengerészeti bázist is felemésztettek a lángok

2010. augusztus 3., kedd 20:24 | aznap frissítve

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Oroszországban, már egy Moszkva melletti légibázis is megsemmisült. Az orosz kormány attól tart, hogy a lángok a szarovi titkos nukleáris központot is veszélyeztethetik. Dmitrij Medvegyev elnök bejelentette, hogy külföldi segítséget is elfogadnak az oltáshoz.

Elpusztított egy haditengerészeti logisztikai bázist Moszkva mellett a tomboló tűzvész, jelentették be az orosz hatóságok. Repülési felszerelések, műszaki berendezések és járművek lettek a tűz martalékai az orosz fővárostól dél-keletre fekvő Kolomnában.

A tűzben elpusztult a személyzeti központ, a pénzügyi részleg, és elpusztultak a felszerelések, a kocsik, amelyeket harminc raktárban tároltak. A Life News orosz bulvárportál szerint a bázis teljesen elpusztult, és 200 repülő is tüzet fogott, a kár pedig eléri a 20 milliárd rubelt (kb. 140 milliárd forintot).

A tűz július 29-én ért a bázis közelébe, de egy nappal később a tűzoltóknak sikerült visszaszorítaniuk. Egyelőre nem tudni, miért érték el újra a lángok a támaszpontot, és miért maradt ott ennyi fontos berendezés a veszély ellenére.

Oroszországban több százezer hektáron ég az erdő és a tőzeg. A rendkívül forró nyár és szárazság miatt kipattant tüzekben eddig legkevesebb negyvenen meghaltak, és több mint 200 ezer hektár föld égett le. A lángok megfékezésén, illetve oltásán több százezren dolgoznak, nagyrészt önkéntesek.

Az elmúlt 24 óra alatt 378 helyen ütött ki tűz, 247 helyen el tudták oltani a lángokat, és 529 helyen folyt az oltás, összesen 172 300 hektáron. 350 lakott települést kellett megvédeniük a tűzoltóknak a lángoktól.

A helyzet annyira súlyos, hogy a kormány különleges osztagokat küldött Szarov városába, mert attól tartanak, hogy az ottani tűzvész esetleg eléri a várost. Az aggodalom oka az, hogy ott van az ország egyik legfontosabb nukleáris létesítménye, és a szigorúan titkos helyet mindenképpen meg kell óvni.

Oroszország külföldi segítséget is elfogad a jó ideje dúló hatalmas erdő- és tőzegtüzek oltásához, mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő Szocsiban. Többek között Ukrajna és Azerbajdzsán ajánlott fel segítséget - repülőgépeket, illetve helikoptereket - az oltáshoz. Medvegyev jóváhagyta a segítség elfogadását, ami Oroszország esetében elég szokatlan, és kifejezte köszönetét a partnereknek.

Vlagyimir Putyin kormányfő utasítást adott, hogy készítsenek terveket a tőzeges területek elárasztására. Ezek ugyanis kiszárított mocsarak: a szibériai kőolajlelőhelyek kiaknázásának kezdetéig főleg az innen kitermelt tőzeget használták fűtésre és az erőművekben,  s ehhez le kellett csapolni a mocsarakat, amelyek helyén most ég a rendkívül gyúlékony, kiszáradt tőzeg.

Rovatok