Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztető lövésekkel oszlattak Kirgizisztánban

2010. augusztus 5., csütörtök 15:05

Az ideiglenes államfővel, Roza Otunbajevával  követelt találkozott több ezer ember, Urmat Bariktobaszov volt elnökjelölt hívei csütörtökön a kirgiz fővárosban, Biskekben a parlament épülete melletti téren. A tüntetők azt is követelték, hogy a hatóságok szüntessék be a Bariktobaszov elleni jogi eljárást, és tegyék lehetővé számára, hogy nyilvánosan ismertesse programját, amivel szerinte az országot ki lehet vezetni a gazdasági válságból.

Bariktobaszov, aki az elmúlt években az Egyesült Arab Emírátusokban élt, 2005-ben indult a kirgizisztáni elnökválasztáson. A központi választási bizottság azonban kizárta a jelöltek listájáról, mert a kirgiz hatóságok bebizonyították, hogy kazah állampolgár.

A kirgiz rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a Biskek melletti Novo-Pokrovkában egy ellenzéki tüntető tömeg szétoszlatásához. A kétezer ember Biskekben akart csatlakozni a tüntetőkhöz, a rendőrök azonban feltartóztatták őket. A belügyminisztérium értesülései szerint számos tüntetőnél lőfegyver lehet.

Rovatok