Index Vakbarát Hírportál

Ötezer halott az oroszországi hőhullámban

2010. augusztus 8., vasárnap 18:10

Ötezer felett jár a hőhullám és az erdőtüzek áldozatainak száma Oroszországban a hivatalos jelentések szerint.

Más források szerint ennél még magadabb lehet a halottak száma: csak Moszkvában az elmúlt négy hétben ötezerrel többen haltak meg, mint 2009 hasonló időszakában, a Telegraphnak nyilatkozó orosz kormányhivatalnokok szerint.

A héten hatszor dőlt meg a melegrekord Moszkvában, és a meteorológusok szerint még legalább egy hétig marad a 36 fok körüli meleg. A forróság és a hetek óta tartó szárazság miatt rengeteg helyen pusztítanak erdőtüzek. A CNN jelentése szerint csak az elmúlt 24 órában 270 új erdőtűz gyulladt ki, jelenleg összesen 554 erdőtűz ég 190 ezer hektáron.

A NASA műholdképei alapján akár félmillió hektárt is érinthetnek az erdőtüzek, és a füst közel tíz kilométeres magasságig ér el a légkörben.

Az erdőtüzek megközelítették Szarov városát, az orosz nukleáris kutatások központját. Itt építették meg 1949-ben az első szovjet atombombát; a 80 ezer lakosú zárt városba máig nem engednek be senkit különleges engedély nélkül.

A katonaság az összes reaktort, és nukleáris fűtőanyagot leszerelte a városban, és biztonságos helyre szállította azokat. Problémát jelenthet, hogy Moszkvától délnyugatra olyan területeket is fenyegetnek az erdőtüzek, amelyeket súlyosan érintett az 1986-os csernobili katasztrófa. A hatóságok attól tartanak, hogy radioaktív szennyezés kerülhet a levegőbe, ha a tűz eléri az egykori sugárfertőzött területeket.


A moszkvai repülőtereket lezárták, amikor a látótávolság a füst és a szmog miatt 350 méter alá csökkent. Eddig 140 járatot töröltek. Moszkvában. A város levegőjében a szén-monoxid szintje az egészségügyi határérték 4,8-szorosa, a hatóságok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ne menjen ki az utcára, és használjon szájmaszkot.

A füst miatt néhány helyen életveszélyes a metróállomásokba lemenni, és az előrejelzések szerint szerdáig biztosan nem lesz akkora szél, ami megtisztítaná a város levegőjét. A városban önkénteseket toboroznak a tűzoltókhoz. Sok ipari üzem leállította a termelést, hogy ne fokozza a szmogot.

Rovatok