Index Vakbarát Hírportál

Bezárták a 9/11-i merénylők mecsetjét

2010. augusztus 9., hétfő 15:08 | aznap frissítve

A német hatóságok bezáratták a szeptember 11-i merénylők egyik találkozóhelyeként használt hamburgi mecsetet, ahol szerintük újból terroristagyanús személyek gyülekeztek. Betiltottak egy oda bejelentett kulturális szervezetet is.

A német hatóságok bezárták azt a hamburgi mecsetet, amelyet az Egyesült Államok ellen elkövetett 2001. szeptemberi terrortámadások elkövetői használtak, jelentették be a városi hatóságok.

Az akkoriban al-Kudsznak (Jeruzsálem) nevezett imaház találkozóhelyül szolgált a merényletekre készülő terroristáknak, néhányukat pedig ott szervezték be. A mecsetet gyakran felkereste Mohammed Atta, a támadások egyik főszervezője is, hogy társaival találkozzon.

A hatóságok betiltották azt a kulturális szervezetet is, amely a mecsetet működtette. A helyi belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a rendőrség átkutatja az épületet, már több számítógépet is lefoglaltak. Letartóztatásról egyelőre nem érkeztek hírek, de a hatóságok azzal indokolták lépésüket, hogy a ma már Tajbának nevezett mecset ismét a szent háborúra, dzsihádra készülő iszlamista harcosok találkozó- és toborzóhelyévé vált.

A hamburgi elhárítás egy tavalyi jelentésében feltárta, hogy az állítólagos kulturális szervezet tagjai közül egy 11 fős csoport márciusban Üzbegisztánba utazott, és ott kiképzésben vett részt a radikálisok egyik táborában. A csoport tagjainak többsége közel-keleti származású német vagy kaukázusi származású volt.

A német hatóságok áprilisban bejelentették, hogy országszerte 1100 embert figyelnek mint potenciális iszlám terroristát, és 350 nyomozás van folyamatban a radikális iszlamista körökkel fenntartott kapcsolatok gyanúja miatt.

Rovatok