Index Vakbarát Hírportál

Ezer éve nem volt ilyen hőség Moszkvában

2010. augusztus 9., hétfő 20:34

Szerda óta füstköd és hőség teszi pokollá az orosz főváros lakóinak életét, és jelentős enyhülés az időjárásban a meteorológusok szerint még több mint egy hétig nem is várható. Kétszer annyian haltak meg a napokban, mint tavaly ilyenkor, a hullaházak kezdenek megtelni. A moszkvaiak egy része vidékre ment, mások légkondicionált szállodákba költöztek, vagy a bevásárlóközpontokban hűsölnek. Egy Moszkvában élő magyar szerint a város utcái kiürültek.

"Soha nem volt még ekkora hőség Moszkvában, semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink" - mondta Alekszandr Frolov, az orosz Központi Meteorológiai Intézet vezetője.

Az áldatlan állapotok közel egy hete tartanak, amikor is a Moszkva körül égő erdőkből szálló füstöt a szél a városba terelte, a moszkvaiak pedig sűrű füstködre és erős füstszagra ébredtek. A szmog beburkolta a várost, számos káros anyag mennyisége pedig olyan magas lett, hogy még a fiatal és egészséges embereknek is azt javasolták, ha tehetik, ne menjenek sehová.

"Mintha füstölőben lennénk"

A Moszkvában élő Brenzovics Imre szerint péntek óta gyakorlatilag áll a városban a köd. "Folyamatos a forróság, csípi a szemet és a torkot, mintha valami falusi füstölőben lenne az ember. Égett fa szaga van a levegőnek, és forró, nem lehet elbújni előle sehova. Mindenütt ott van, a lakásokba is beszivárog, hiába a csukott ablak, és a légkondícionálók sem segítenek, mert azok is kívülről szívják be a levegőt” – mondja Brenzovics.

A híradások szerint sokan a bevásárlóközpontokba, irodaházakba, vagy olcsóbb, légkondis szállodákba mennek, hogy enyhet találjanak. Brenzovics szerint viszont itt is csupán a hőséggel szemben találnak enyhülést.

„Moszkva lelassult, az emberek megfontoltabban mozognak. Néma lett a város, nincs az a nyüzsgés, kiabálás, nagy forgalom, amit megszokott az ember. Nagyon sokan elutaztak, olyan a város, mint mikor Budapestről mindenki lemegy a Balatonra” – meséli a férfi, majd hozzáteszi: maszkot sem lehet már kapni. "Gyakorlatilag minden patikára ki van írva, hogy maszk már nem kapható, üzérektől lehet csak venni, csillagászati áron. Az igazság viszont az, hogy nem is nagyon segít a maszk. Gázálarc kellene inkább, az viszont nincs."

A várost megülő szmog egyébként elmondása szerint olyan, mint amikor valahol tarlót égetnek. A látótávolság 50 és 200 méter között mozog, sok baleset is történt, és aki megteheti, inkább nem ül autóba. A közhangulat egyelőre nyugodt, az emberek szidják a hatóságokat, és szemükre vetik, hogy nem oltották el a tüzeket, de egyébként mindenki alkalmazkodik a helyzethez.

Egészségügyi pontokat állítottak fel

Gilyán György, moszkvai magyar nagykövet úgy tudta, hétfőn Oroszországban még 20 körzetben égett az erdő, ennek felét eloltották, a maradék részben pedig folyamatos az oltás. „Két körzet van, ahol a csata még nem dőlt el, a nyizsnyij novgorodi terület és Moszkva megye, vagyis a fővárostól keletre és délre vannak olyan körzetek, ahol még ég a tűz. A város nyugati határán viszont nincs tűz, és arra számítanak a szakemberek, hogy a szmogot is majd erre fújja ki a szél a városból” – mondta Gilyán.

Véleménye szerint bár füstköd csak egy hete van, de a hőség már öt hete tart folyamatosan, így az emberek idegesek. „Rendkívül zavaró és kellemetlen a dolog, mert 35-40 fokos hőséghez az ember nincs hozzászokva. Nagyobb megterhelést jelent idegileg is, az emberek fáradékonyabbak és idegesebbek. Sokakon nagy a lelki nyomás is, hogy megbetegszenek-e tőle vagy nem.”

Gilyán egyébként úgy látja, hogy a helyzethez a városvezetés és a lakosok is jól alkalmazkodtak, csökkent a forgalom, és egészségügyi pontokat állítottak fel a városban, ahol hűtött és légkondicionált helyiséggel, vízzel, üdítővel és orvosi segítséggel várják a betérőket. Maszkot pedig az ő tapasztalatai alapján továbbra is lehet kapni.

„Nem igaz, hogy elfogyott a maszk, én magam is kapásból 10 olyan boltot meg tudnék nevezni, ahol lehet kapni. A kollegáim ma is vettek még tartalékba vagy 50 darabot, egy innen 300 méterre lévő gyógyszertárban, ahol 7 rubelért (kb. 50 forint) adták darabját."

Manipulált eredmények és tömött hullaházak

A füstköd állandósulása után moszkvai lapok a mérések ereményeinek manipulálásáról írtak. Sajtóhírek szerint ugyanis a hatóságok a megengedett egészségügyi normák egyszeri túllépéséről, és nem a napi átlagról számoltak be, ebből viszont nem lehet rendesen következtetni arra, hogy valójában mennyi káros anyagot is lélegeztek be az emberek.

Sokan kritizálták őket, amiért bagatellizálják a veszélyt, és nem kényszerítik a gyárakat károsanyag-kibocsátásuk korlátozására, vagy nem korlátozzák az autóforgalmat. Később ezeket az intézkedéseket megtették, így mára a forgalom is csökkent, és a gyárak közül is sok leállt.

A halálozások száma körül is nagy eltérések vannak. Egy orosz orvos-bloger már szombaton azt írta, a moszkvai füstnek sokkal több áldozata van, mint amennyit hivatalosan beismernek.

Az AFP értesülései szerint egyelőre nincs is hivatalos adat arról, hányan haltak meg a füsttel kapcsolatos betegségekben, más források ötezer fölé teszik az erdőtüzekben és füstben elpusztult, ororszországi áldozatok számát.

Egy magasrangú, egészségügyi hivatalnok, Andrei Selcovszkij szerint általában 360-380 ember hal meg naponta Moszkvában, ez a szám azonban most 700 körül jár. Annyi bizonyos, hogy a tavalyi év ugyanezen periodusához hasonlítva 50 százalékos növekedés tapasztalható.

A hamvasztók is túlzsúfoltak. A RIA Novosti hírügynökségnek adott interjújában Selcovszkij azt mondta: az 1 500 férőhelyes városi hullaházakban 1 300 hely már most foglalt, a fent idézett bloger bejegyzése szerint pedig kórháza hullaházában csak az elmúlt huszonnégy órában 65 halott gyűlt össze. A hűtőrekeszek megteltek, ezért a hullákat állva, egymáshoz támasztva tárolják.

Egy név nélkül nyilatkozó mentőorvos a Novaja Gazetának azt mondta, sok esetben a mentőautókban sem működik a légkondicionálás, a járművekben akár 50 fok is lehet. Nem ritkán még az orvosok is elájulnak, a mentősöket pedig arra utasították, hogy csak a legsürgősebb eseteket lássák el.

Még mindig égnek a tüzek

Hétfőn reggel országszerte még 557 tűz égett több mint 174 ezer hektáron. Ebből 76 nagy tűz, ezek harmada pedig tőzegtűz. Az oltáson a civilek és katonák mellett minisztérium részéről 160 ezer ember, több mint 26 ezer gép és tíz helikopter dolgozott.

A NASA műholdképei alapján félmillió hektárt is érinthetnek az erdőtüzek, és a füst közel tíz kilométeres magasságig ér el a légkörben.

A moszkvai repülőtereket lezárták, amikor a látótávolság a füst és a szmog miatt 350 méter alá csökkent. Eddig 140 járatot töröltek. Moszkvában. A város levegőjében a szén-monoxid szintje az egészségügyi határérték 4,8-szorosa.

Európát nem fenyegeti a füst

A Központi Meteorológiai Intézet vezetője cáfolta a közeli enyhülésről szóló híreket. Szerinte a hőség az ország központi és északnyugati részén augusztus 20-ig biztosan nem enyhül. Európát azonban nem fenyegeti az ororszországi füst, mert az inkább kelet felé terjed.

A levegő szennyezettsége szombaton és vasárnap volt a legsúlyosabb: a kutatások szerint akkor napi egy doboz cigaretta elszívásával ért fel a belélegzése. A szennyezést a Moszkva körüli tüzek, a gépjárművek és az ipari üzemek okozzák, a hőség csak fokozza azt. "Az egyetlen kedvező momentum, hogy a levegő páratartalma meglehetősen csekély, ugyanis ha nagyobb lenne, a szennyező anyagok savakká alakulnának és még nagyobb károkat okoznának" - mondta az intézet vezetője.

Rovatok