Index Vakbarát Hírportál

Olajfolt veszi körbe a mumbai kikötőt

2010. augusztus 9., hétfő 19:45 | aznap frissítve

Több száz tonna olaj kerülhetett a vízbe az indiai Mumbai kikötőjének közelében, ahol két teherhajó ütközött össze. A hatóságok a folt terjedése ellen küzdenek, a kikötőt legalább szerdáig lezárták.

Jelentős mennyiségű kőolaj került a tengerbe az India nyugati partvidékén fekvő Mumbai kikötővárosnál egy baleset miatt, küzdenek a folt terjedése ellen, jelentették be az indiai hatóságok.

A szombati balesetben két teherhajó ütközött össze Mumbai kikötője közelében, az egyik háromezer tonna olajat és olajszármazékot szállított, és a tizenkét tartálya közül kettő felhasadt.

A hétfői tájékoztatás szerint óránként két tonna olaj került a vízbe, de később a szivárgás magától leállt. Az elmúlt hat órában nem folyt ki több olaj, mondta a parti őrség egyik illetékese. A két sérült tartályban 879 tonna olaj volt eredetileg, de még nem tudják, mennyi került a vízbe.

A hatóságok helikopterekről leszórt vegyszerekkel és más eszközökkel igyekeznek megakadályozni a folt terjedését. Mahárástra szövetségi állam környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy külföldi szakértőkkel is konzultálnak a legjobb módszerekről. A partvidék lakosait felkérték, hogy jelezzék, ha az olajfolt felbukkanását észlelik.

A Dzsaváharlál Nehruról, a független India első miniszterelnökéről elnevezett városi kikötőt legalább szerdáig lezárták. A másik hajóról 250 konténer a tengerbe zuhant, ezeket megpróbálják kiemelni, mert veszélyt jelentenek a kikötő forgalmára. A két hajó legénysége sérülés nélkül vészelte át az ütközést.

Rovatok