Index Vakbarát Hírportál

Ég a szarovi atomkutató melletti erdő

2010. augusztus 11., szerda 20:50

Egy újabb erdőtűz lobbant fel szerdán az oroszországi Szarovban lévő nukleáris létesítmény közelében Oroszországban. Az üzem vezetősége azonnal arra kérte a tűzoltókat és az oltásnál segítő katonai egységeket, hogy jöjjenek vissza.

A létesítmény közleménye szerint villám csapott egy fenyőfába, amely azonnal égni kezdett, majd a lángok átcsaptak a többi fára, és a tűz gyorsan terjedni kezdett.

Több száz tűzoltót és katonát vontak vissza a hatóságok már azokról a helyekről, ahol elfojtották a lángokat, és megállapították, hogy már nincs tűzveszély. Így történt ez a Moszkvától 500 kilométerre, keletre fekvő Szarov városnál is, ahol az ország legfontosabb atomkutató üzeme található, és a mai napig tiltott terület külföldieknek.

A létesítmény közleménye szerint, amint kiderült, hogy újabb tűz keletkezett, Valentyin Kosztjukov igazgató felhívta a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumát, és kérte, hogy azonnal állítsák le a tűzoltók és a katonák visszahívását Szarovból és küldjenek erősítést is.

A minisztérium ennek megfelelően már döntött, és visszaküldi az oltó csapatokat. Hivatalos közlés szerint az Oroszország központi részét sújtó tüzek fele kialudt keddre, de még így is több száz tűz maradt csaknem 92 ezer hektáron.

Rovatok