Index Vakbarát Hírportál

Elismerte a WHO, hogy gyógyszergyárak támogattak öt bizottsági tagot

2010. augusztus 11., szerda 17:29

Gyógyszergyáraktól kapott támogatást az Egészségügyi Világszervezet 15 fős különleges bizottságának öt tagja - ismerte el szerdán a WHO. Ez a bizottság javasolta azt több mint egy évvel ezelőtt, hogy ki kell hirdetni a globális újinfluenza-járványt.

Az öt bizottsági tag olyan gyógyszergyáraktól is kapott támogatást, amelyek az újinfluenza elleni vakcina gyártásában is érdekeltek voltak. Az Egészségügyi Világszervezet a szerdai bejelentés után közzé is tette a bizottsági tagok listáját. Az újinfluenza-járvány idején csupán a bizottság ausztrál vezetőjének, John Mackenzie professzornak a neve került nyilvánosságra.

A WHO bírálói régóta hangoztatják az összeférhetetlenséget, sokan állították, hogy összefonódások vannak a WHO és a gyógyszeripar között, amelynek következtében cégek hatalmas megrendelésekhez jutottak a H1N1 vírus elleni oltóanyag gyártásában.

A WHO korábban többször tagadta a vádakat. Azt állította, hogy ellenőrizték a döntésekben fontos tagokat, és biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra a neveiket, hogy megvédjék őket a nyomástól, és az esetleges befolyásolástól a járvány idején. A WHO szerdai közleménye szerint a globális influenza-járvány ügyében javaslatot tevő különleges bizottság öt tagja a múltban és jelenleg kapcsolatba került gyógyszergyárakkal, amelyektől támogatásokat kaptak.

Ennek a bizottságnak a javaslata alapján riadóztatta a világot tavaly áprilisban, a WHO főigazgatója, Margaret Chan, miután Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedni kezdett a vírus. Chan az év júniusában hirdette ki, hogy a járvány világméretűvé vált. Utóbb azonban kiderült, hogy a riogatás túlzó volt.

Chan kedden jelentette be, hogy befejezettnek nyilvánítja a WHO a globális újinfluenza-járványt, aminek következtében több mint 18 ezer 500 ember halt meg világszerte. A WHO becslése szerint nagyjából 300 millió ember fertőződött meg az elmúlt több mint egy évben.

Rovatok