Index Vakbarát Hírportál

Serkentőszerrel törlesztené adósságát Észak-Korea

2010. augusztus 11., szerda 10:38

Észak-Korea ginszenggel szeretné törleszteni adóssága egy részét Csehországnak. Bár Prága nincs teljesen ellene a természetbeli fizetésnek, gyógynövények helyett inkább cinket szeretne kapni.

Észak-Korea egy húsz tonnás, félmillió dollár értékű ginszengszállítmányt ajánlott fel kedden Csehországnak, így törlesztené adósságát - írja a Financial Times.

Észak-Korea 10 millió dolláros adóssága még Csehszlovákiával szemben keletkezett, amikor északi szomszédunk nehézgépeket és teherautókat szállított a kommunista államba. A koreaiak most az összeg öt százalékát, félmillió dollárt szeretnének természetben, 20 tonna ginszenggyökérrel törleszteni.

A Foreign Policy szerint a cseh piacnak nincs szüksége ennyi gyökérre, így ha össze is jön a különleges törlesztésről szóló megállapodás, a cseheknek tovább kell adni az amúgy Európában is egyre népszerűbb serkentőszer alapanyagot, hogy pénzüknél legyenek.

Ugyanakkor a keddi felajánlást a csehek nem valószínű, hogy elfogadják. Cseh lapértesülések szerint a kormány nincs ugyan ellene a természetbeni törlesztésnek, de a félmillió dolláros gyökérszállítmány helyett inkább cinket szeretnének kapni.

Rovatok