Index Vakbarát Hírportál

Kadirov nem akarja az elnöki címet viselni

2010. augusztus 12., csütörtök 18:18

Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök bejelentette csütörtökön, hogy nem kívánja tovább viselni az elnöki címet, mert megítélése szerint Oroszországban egyetlen államférfinak van joga ehhez az elnevezéshez, és ideje véget vetni a "regionális elnökök parádéjának".

Kadirov Groznijban, Csecsenföld fővárosában újságírók előtt azt mondta: "A szent ramadán hónap első napján aláírtam a papírokat arról, hogy kiveszem éves szabadságomat. Előbb azonban hivatalos levelet küldtem a csecsenföldi parlamentnek, amelyben kérem a köztársaság legmagasabb tisztségviselője címének megváltoztatását. Abból indulok ki, hogy egy egységes államban csak egyetlen elnök lehet, a helyi vezetőket pedig másként kell nevezni".

Emlékeztetett arra, hogy kezdettől ellenezte a felhatalmazások, jogkörök megosztását a szövetségi központ és a köztársaság között.

"Meggyőződésem, hogy az ilyen papírok feleslegesek: van alkotmányunk, abban minden benne van, s nincs szükség arra, hogy egyes tagköztársaságok vagy területek különleges jogkörökkel bírjanak" - mondta.

Kadirov a sajtójelentések szerint első ízben vesz ki szabadságot elnöksége három évvel ezelőtti kezdete óta, s azt mondta, imával, szent helyek látogatásával és jótékonykodással szándékozik eltölteni vakációját.

Ramzan Ahmad Kadirov, a 2004-ben merénylet áldozatává lett elnök fia, apja elnöksége idején a biztonsági szolgálatokat vezette Csecsenföldön.

Rovatok