Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 1200 halott a kínai ítéletidőben

2010. augusztus 13., péntek 14:16

Legalább harminc halottja és eltűntje van a legutóbbi nyugat-kínai felhőszakadásoknak, áradásoknak és földcsuszamlásoknak, ezrek vannak a víz fogságában. Csoucsü (Zhouqu) megyében már 1156 holttestet találtak meg, jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A szerda éjszakától csütörtök éjszakáig tartó heves esőzések házakat romboltak le, termőterületeket árasztottak el, zavart okoztak a közlekedésben és a távközlésben Kanszu (Gansu), Szecsuan (Sichuan) és Senhszi (Shaanxi) tartományokban.

A súlyos károkat szenvedett Csoucsü szomszédságában, Longnanban húsz ember meghalt, tizenhat eltűnt, összesen több mint háromezren várják, hogy kiszabadítsák őket az árvíz fogságából. Tízezer fölött van a kitelepítettek száma.

A szecsuani Miancsuban (Mianzhu) öt ember vesztette életét távoli, hegyvidéki területen, amikor sárlavina sodorta el, temette be őket. Itt ötszázan nem tudnak mozdulni a víz miatt. A szintén szecsuani - hegyekkel körülvett - Csingpingből (Qingping) ugyancsak súlyos helyzetről érkezett jelentés, az összeköttetés a településsel megszakadt, a rajta keresztül haladó folyót elterelte a leomló föld és a sziklatömeg. A hegyeket szakemberek szerint erősen megmozgatta a 2008. évi nagy erejű földrengés, és ezért nagyobb az omlások kockázata.

A senhszi tartományi Vejnan (Weinan) településen az áradások mintegy százezer embernek okoztak kárt, közel ötezer ház dőlt össze vagy rongálódott meg, ezreket telepítettek ki lakóhelyükről.

A legfrissebb hírek szerint Csoucsü megye falvaiban, amelyeket vasárnap súlyos katasztrófa ért, 1156-ra emelkedett a megtalált holttestek száma, és 588-ra csökkent az eltűnteké. A térségben a következő napokra további esőzéseket jeleznek előre, ami nemcsak a terep rendezését nehezíti, hanem újabb veszélyt jelent az ott élők számára is.

Rovatok