Index Vakbarát Hírportál

Obama támogatja a mecsetépítést a lerombolt ikertornyok közelében

2010. augusztus 14., szombat 11:16 | aznap frissítve

Heves indulatokat vált ki az Egyesült Államokban az a terv, hogy egy muszlim imahelyet és közösségi központot építsenek fel a 2001. szeptember 11-én lerombolt New York-i ikertornyok közelében. Az elnök támogatja a mecsetépítés ötletét.

Barack Obama amerikai elnök Washingtonban síkra szállt a vallásszabadság eszménye mellett, és támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy New Yorkban mecsetet építsenek fel a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás helyszíne közelében. Az amerikai elnök először foglalt állást az ügyben egy, a Fehér Házban a muszlim böjti hónap, a ramadán tiszteletére adott díszvacsora alkalmából.

"Hadd szögezzem le: állampolgárként és elnökként hiszem, hogy a muszlimoknak ugyanolyan joguk van vallásuk gyakorlásához, mint akárki másnak ebben az országban" - hangsúlyozta Obama.

"Ez magában foglalja egy imahely és közösségi központ magánterületen történő felépítésének jogát Alsó-Manhattanben, összhangban a helyi törvényekkel és előírásokkal" - mondta.

Az elnök kitért a muszlim szélsőségesek által 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás kérdésére is, ami az iszlám központ ellenzőinek legfőbb ellenérve az építkezéssel szemben.

"Mindannyiunknak el kell ismernünk és tiszteletben kell tartanunk az alsó-manhattani építkezésekkel kapcsolatos érzékenységeket. A szeptember 11-i támadások mélyen megrázták hazánkat" - hangsúlyozta Obama.

"Azok fájdalma és szenvedése, akik elvesztették szeretteiket, elképzelhetetlen. Tehát megértem az indulatokat, amelyeket ez a kérdés szül" - jelentette ki az elnök, és szent földnek nevezte a Ground Zero-t, az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) lerombolt ikertornyinak helyét. De Obama azzal érvelt, hogy az amerikai eszmények és az alkotmány megkövetelik a projekt folytatását.

"Ez itt Amerika, és elkötelezettségünk a vallásszabadság mellett megingathatatlan" - mondta az elnök, aki hangsúlyozta, hogy Amerika az alapító atyák óta minden vallás követőit üdvözli és hogy a kormány részéről emiatt senkit sem érhet megkülönböztetés.

Az amerikaiak nagy többsége ellenzi

A iszlám központ felépítésének terve heves ellenzést váltott ki a 2001-es terrortámadás hozzátartozóinak és más csoportok körében. A CNN és Opinion Research Corp. szerdán kiadott közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak csaknem 70  százaléka ellenzi az elképzelést.

A terv értelmében Cordoba Ház néven, 100 millió dollárból egy 12 emeletes épületet húznának fel, mindössze három saroknyira a terrortámadások helyszínétől. Az "iszlám közösség központban" egyebek között helyet kapna egy 500 férőhelyes színházterem, egy előadóterem, egy uszoda, egy tornaterem, egy főzőiskola, egy étterem és egy imaterem.

A projekt vezetői szerdán elutasították David Paterson, New York állam kormányzója azon javaslatát, hogy a központot máshol, egy állami tulajdonban lévő telken építsék fel.

Korábban a New York építészeti örökségét felügyelő bizottság egyhangú határozatban szögezte le, hogy a tervezett központ helyén jelenleg álló épület nem minősül műemléknek, s ezzel zöld jelzést adott az építkezésnek.

A kérdés körül kialakult feszültséget érzékelteti, hogy több amerikai muszlim szervezet pénteken védelmet kért a rendőrségtől. Kérelmezték, hogy az ellenük irányuló esetleges erőszakos bűncselekmények megakadályozása érdekében a rendvédő szervek országszerte vezessenek be rendkívüli készültséget a ramadán utolsó napján. A szent hónap utolsó napja idén ugyanis szeptember 11-re esik.

Rovatok