Index Vakbarát Hírportál

Kolerát találtak a Dnyeperben

2010. augusztus 17., kedd 12:30

Azonnali hatállyal betiltották az ivóvíz fogyasztását három Dnyeper-parti nagyvállalatnál, miután a közegészségügyi hatóság munkatársai kolera-baktériumokat mutattak ki a folyó vizében.

A kolera 1-es biotípusát (Vibrio cholerae 01) mutatták ki Ukrajna déli részén, a Dnyeper vizéből vett mintában a Zaporozsje megyei közegészségügyi szolgálat laboratóriumában, adta hírül kedden az ukrán UNIAN hírügynökség.

A legnagyobb ukrán folyóból vett mintákat átküldték a járványügyi központ szimferopoli laborjába, hogy megállapítsák a fertőzésveszély szintjét.

A baktérium legnagyobb koncentrációját abban a víztározóban találták, amelyből három nagyüzem, a Zaporozskoksz, a Zaporozssztal és a Dnyeproszpecsztal acélmű nyeri az ivóvizet.

A helyi megyei tiszti főorvos a fertőzésveszély elmúltáig rendeletben tiltotta meg a Dnyeperben való fürdőzést, illetve a folyó vizének ivóvízként való felhasználását.

Zaporizzsja lakosságának ivóvíz-ellátását nem érinti a tilalom, mivel a 780 ezer lakosú nagyváros artézi kutakból nyeri a fogyasztásra alkalmas vizet.

Rovatok