Index Vakbarát Hírportál

Dobták a nemi erőszak vádját a Wikileaks alapítójával szemben

2010. augusztus 21., szombat 13:04 | aznap frissítve

Molesztálás és nemi erőszak vádjával letartóztatási parancsot adott ki a svéd ügyészség a Wikileaks alapítója ellen, de kiderült, hogy nemi erőszakról szó sincs. A kiszivárogtató oldal szerint lejárató kampányról lehet szó, Julian Assange újabb titkos afganisztáni dokumentumok nyilvánosságra hozását tervezi.

Letartóztatási parancsot adtak ki molesztálás és nemi erőszak vádjával a Wikileaks-alapító Julian Assange ellen, tudta meg a BBC a svéd ügyészségtől.

Szombat délután a svéd hatóságok visszavonták a nemi erőszak vádját, ezért már nem keresik Assange-t, írja a CNN. Svédországban molesztálás miatt senkit nem zárnak rács mögé.

Elsőként az Expressen svéd bulvárlap írta meg, hogy Assange-t távollétében megvádolta az ügyészség. A lap úgy tudja, hogy egy 20 és egy 30 éves nő járt a stockholmi rendőrségen, ők vádolták meg Assange-t, aki utoljára előző héten járt az országban.

A Wikileaks a Twitteren alaptalannak nevezte a vádakat, amelyeket egy nagyobb lejáratókampány részének tekintenek. Mint írják, senkit sem keresett meg tőlük a svéd rendőrség, viszont nemrég piszkos trükkökre figyelmeztették őket.

A kiszivárgtatásokról elhíresült Wikileaks az elmúlt hetekben támadások középpontjába került, miután nyilvánosságra hozott több mint kilencvenezer titkos dokumentumot az afganisztáni háborúról.

Julian Assange-t a Pentagon és civil szervezetek is arra kérték, hogy vegye figyelembe az amerikai és szövetséges erőkkel együttműködő afgánok érdekeit, mielőtt a terveiknek megfelelően további tizenötezer dokumentumot tesz közzé.

Rovatok