Index Vakbarát Hírportál

550 millió tojást szednek le az amerikai polcokról

2010. augusztus 22., vasárnap 17:57

Több mint félmilliárd tojást vontak vissza a raktárakból az amerikai áruházak polcairól, miután kétezernél is többen betegedtek meg szalmonellamérgezésben az Egyesült Államokban.

A megbetegedések száma az amerikai hatóságok szerint várhatóan tovább növekszik majd csakúgy, mint a megsemmisítendő tojásoké. A tizenhét államba szétszállított, fertőzött tojások feltehetően két iowai farmgazdaságból származnak, amelyek maguk döntöttek a tojások visszavonásáról.

A Wright County Egg és a Hillandale Farms egyaránt Austin Jack De Coster tulajdona, akinek cégeit az elmúlt években többször marasztalták el az egészségügyi, a biztonsági és a munkajogi előírások megsértése miatt.

Megrögzött szabálysértő

1997-ben kétmillió dollárt szabtak ki rá egy maine-i farmján talált veszélyes munkakörülmények és a higiéniai előírások megsértése miatt. Iowában a vállalkozót 2000-ben "megrögzött szabálysértőnek" minősítették, mert az egyik telepéről a disznótrágyalé belefolyt a környező vizekbe.

De Costert eltiltották a további farmok létesítésétől és kilátásba helyezték, hogy a jövőben visszaesőként súlyosabb büntetéseket fognak kiróni rá.

Diszkriminációs vádak miatt DeCostert 2002-ben több mint másfél millió dollárnyi kártérítés kifizetésére kötelezte az egyenlő munkavállalási feltételek biztosításáért felelős szövetségi hivatal. Több, a Wright Couty Eggnél alkalmazott mexikói nő ugyanis feljelentést tett a munkahelyi vezetőik részéről tapasztalható önkény, valamint az általuk elkövetett szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt.

Kegyetlen bánásmód

A bevándorlási hatóság 2007-ben 51 illegális bevándorlót vett őrizetbe DeCoster hat tojásüzemében. Az állatokkal való kegyetlen bánásmód miatt, amit rejtett kamerás felvételekkel leplezett el egy állatvédő csoport, az idén májusban a vállalkozó Main Contract Farming nevű cégére 25 ezer dollár bírságot szabott ki a maine-i mezőgazdasági hivatal. Az üzem további 100 ezer dollár befizetésébe is beleegyezett.

A DeCoster farmok felelőssége a jelenlegi szalmonellajárványért nem bizonyított. A szövetségi gyógyszer- és élelmiszerügyi hivatal (FDA) szerint a vizsgálat és a fertőzés forrásának feltárása több hónapig is eltarthat.

Rovatok