Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks alapítója szerint a Pentagon is állhat megvádolása mögött

2010. augusztus 22., vasárnap 16:06 | aznap frissítve

Előre figyelmeztették, hogy a Pentagonhoz hasonló csoportok piszkos trükköket vethetnek be a Wikileaks ellen, állította Julian Assange. Az afganisztáni háború titkos dokumentumait is nyilvánosságra hozó kiszivárogtató portál alapítója ellen péntek este adott ki a svéd ügyészség elfogató parancsot, amelyet azonban szombat este visszavont. Assange szerint lejárató kampány folyik ellene.

A Pentagon is állhat az ellene felhozott, nemi erőszakról szóló vádak mögött, vélte Julian Assange, a WikiLeaks alapítója az Aftonbladet című lapnak adott vasárnapi interjúban.

Assange ellen péntek este adott ki elfogató parancsot a svéd ügyészség, azzal vádolva a 39 éves férfit, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált. Julian Assange ugyanakkor tagadta a vádakat, szombat délután a svéd hatóságok pedig visszavonták a nemi erőszak vádját, és így az elfogató parancsot is. Svédországban molesztálás miatt pedig senkit nem zárnak rács mögé.

Nem tudja, pontosan ki állhat a vádak mögött, de korábban már figyelmeztették, hogy "a Pentagonhoz hasonló csoportok" piszkos trükköket vethetnek be a kiszivárogtató portál lejáratására, mondta Assange a lapnak. Az ausztrál férfi szerint informátorai azt is jelezték neki, hogy lejáratásában szexbotránnyal is próbálkozhatnak.

A Wikileaks a Twitteren már péntek este alaptalannak nevezte a vádakat, amelyeket egy nagyobb lejárató kampány részének tekintenek. Assange szerint annak ellenére, hogy végül visszavonták az elfogató parancsot, az ellenségei továbbra is felhasználhatják az állításokat a WikiLeaks elleni lejárató kampányban.

A kiszivárgtatásokról elhíresült Wikileaks az elmúlt hetekben támadások középpontjába került, miután nyilvánosságra hozott több mint kilencvenezer titkos dokumentumot az afganisztáni háborúról. Julian Assange előző szombaton jelentette be Stockholmban, hogy néhány héten belül az afganisztáni háború eddig be nem mutatott tizenötezer titkos dokumentumát is nyilvánosságra hozzák.

A Pentagon és civil szervezetek is arra kérték, hogy vegye figyelembe az amerikai és szövetséges erőkkel együttműködő afgánok érdekeit, mielőtt a terveiknek megfelelően további tizenötezer dokumentumot tesz közzé.

Rovatok