Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu: Nem lehetetlen a békekötés

2010. augusztus 22., vasárnap 14:52

Az izraeli miniszterelnök szerint nem elképzelhetetlen hogy sikeresek lesznek a felújított izraeli-palesztin béketárgyalások. A zsidó állam közvéleménye szkeptikus, de ez kapóra jöhet Netanjahunak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap azt ígérte, meglepetést okoznak majd azoknak, akik kétkednek abban, hogy a szeptember elején felújítandó közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások elvezethetnek a békemegállapodáshoz. Netanjahu először szólalt meg a nyilvánosság előtt a kérdésben azóta, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, szeptember 2-án újrakezdik a béketárgyalásokat.

Az izraeli miniszterelnök a kormány vasárnapi ülését megnyitva nehéznek, de lehetségesnek mondta a megállapodás elérését. A politikus ragaszkodott ahhoz, hogy a békemegállapodásnak az Izrael számára kielégítő biztonsági garanciákon, a konfliktus végleges lezárásán és azon kell alapulnia, hogy a palesztinok a zsidó nép államaként ismerik el Izraelt.

Netanjahu üdvözölte, hogy a béketárgyalásokat előfeltételek nélkül újítják fel, jóllehet a palesztinok korábban a zsidó telepek bővítésének leállítását követelték a párbeszéd folytatásához.

Az izraeli közvélemény nagy része azonban nem hisz a tárgyalások sikerében, mert 1993 és 2007 között már négy alkalommal próbálkoztak, mégse sikerült békemegállapodást kötniük a palesztinokkal.

A Jediót Ahronót újság úgy fogalmaz: "az elmúlt tizenhét évben már sok szó elhangzott, sok tinta, de sok vér is folyt. Még a palesztinokkal történő megbékélés mellett leginkább elkötelezett izraeliek is különbséget tudnak tenni a Fehér Ház lépcsőjén tartott ceremónia és a közel-keleti térség mindennapi valósága között."

A jobboldal üdvözölte, hogy Benjámin Netanjahu anélkül érte el a közvetlen tárgyalások felújítását, hogy cserébe előre elkötelezte volna magát a zsidó telepek bővítésének befagyasztása mellett, de ők sem fűznek túl nagy reményeket a tárgyalásokhoz.

Egyes elemzők szerint a jobboldali kormánykoalícióra támaszkodó Netanjahu elődeinél nagyobb mozgástérrel rendelkezik a béke megteremtése érdekében, feltéve, hogy kész megfizetni ennek az árát. Paradox módon az izraeli közvélemény apátiája is a segítségére lehet. Mivel  senki nem is remél sokat a tárgyalásoktól, nem is fenyeget a csalódás veszélye,

Rovatok