Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy magyar katonanő Afganisztánban

2010. augusztus 23., hétfő 11:34 | aznap frissítve

Egy 32 éves magyar katonanő meghalt, társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült - magyar idő szerint - hajnali fél négykor Afganisztánban, amikor támadás érte a konvojukat. A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának 8. váltásának részeként az áldozat és két sérült társa is éppen hazautazott volna. A területen jelenleg is tűzharc folyik a támadók és a szövetséges erők között, de ebben magyar katonák nem vesznek részt.

A Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját hajnali fél négykor megtámadták: egy magyar katonanő a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg.

Az áldozat a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere, akit posztumusz hadnaggyá léptetett elő, és hősi halottá nyilvánított Hende Csaba honvédelmi miniszter. 2002-ben lett szerződéses katona, Macedóniában és Koszovóban is teljesített szolgálatot, több elismerésben részesült. A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja - a folyamatban lévő váltás részeként - hazautazott Afganisztánból.

Az életveszélyes sérültet az amerikai előretolt kórházban látták el, stabilizálták az állapotát, de kómában van. A térségben jelenleg homokvihar tombol, ezért a mentőhelikopter nem tud felszállni, hogy átszállítsák Mazari Sarifba. A két másik sérült repeszsérüléseket szenvedett, ők kielégítő állapotban vannak.


Afganisztáni támadás nagyobb térképen

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, hogy a négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna.  A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak.

A támadás után a magyarok konvoja segítséget kért, és már visszatért a PRT táborába. Egyelőre nem tudni, kik és mennyien támadtak a magyar konvojra, de a honvédelmi minisztérium hétfő délutáni tájékoztatóján elhangzott, hogy nem egy egyszerű rajtaütés történt. Német és afgán katonák siettek a helyszínre, egy kilométernyi harcvonalon jelenleg is tűzpárbaj zajlik. Magyarok nem vesznek részt a harcokban.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Duna tévének adott interjújában hétfő este úgy fogalmazott, hogy a magyar katonákat szállító konvojt aljas orvtámadás érte. Szerinte egy ilyen támadás ellen semmi nem tudta volna őket megvédeni, hiszen kifejezetten páncéltörő fegyvereket használtak ellenük.

A magyar katonák felszereléséről azt mondta, hogy megfelel a NATO-erőknél alkalmazott átlagnak, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani. Hozzátette, hogy folyamatosan áldoznak arra, hogy fokozzák a katonák biztonságát.

Hende Csaba miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány Afganisztán-politikája változatlan, hiszen minden NATO-tagállam, illetve további 20 állam katonái vesznek részt az afganisztáni misszióban.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette, a honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak. Az áldozat hazaszállításáról és temetéséről később intézkednek.

Már indultak volna haza

A magyar katonák féléves váltásokban teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, a most megtámadott katonák a 8. váltáshoz tartoztak, amely folyamatosan adja át helyét az érkező 9. váltásnak. A váltás miatt jelenleg ötszáznál is több magyar katona van Afganisztánban, számuk azonban végül 350-400 között lesz majd szeptemberben.

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglanban.

A magyarok építettek már utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat. A magyar kontingens eleinte főleg békefenntartói feladatokat látott el, de 2009 januárja óta az afgán rendőrök kiképzésében is részt vesz.

Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország afganisztáni misszióját is különleges, 9,98 millió dolláros pénzsegéllyel támogatja.

Eddig két magyar katona halt meg Afganisztánban

Utoljára 2010 februárjában támadtak meg egy négy járműből álló magyar konvojt Afganisztánban, két katona sérült meg Baglanban. A Pakisztánból érkezett támadókat néhány órán belül elfogták.

2008-ban, Baglan térségben egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a magyar újjáépítési csoport egyik katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. Egy másik
tűzszerész, Nemes Krisztián százados robbanás következtében vesztette életét a Kunduz városba vezető úton szintén 2008-ban.

Tavaly augusztusban szintén Baglan térségben keveredtek tűzharcba a magyar katonák, akkor az afgán nemzeti hadsereg magyar és amerikai katonai kiképzők segítségével küzdött a tálib terroristákkal,
akik végül megfutamodtak. Akkor egyetlen magyar sem sérült meg, ahogy 2007 októberében sem, amikor bomba robbant a magyar katonák mellett. 2006-ban autóbaleset miatt sérült meg három magyar katona, amikor autójuk felborult.

Egyre romlott a helyzet Baglanban

Baglan tartomány az egyik legstabilabbnak, legbiztonságosabbnak számított, amikor a Magyar Honvédség feladatot vállalt Afganisztánban. Az elmúlt egy évben azonban folyamatosan romlott a helyzet, az utóbbi időben a tartomány nagyobb része már a tálibok ellenőrzése alatt állt - a magyarok táborával szomszédos völgyet is a lázadók ellenőrzik. A biztonsági helyzet folyamatos romlását jelzi a mostani és a februári támadás jellege is.

2008-ban a két magyar tűzszerész útszéli improvizált robbanószerkezetek (IED) hatástalanítása közben vesztette életet. A mostani viszont klasszikus gerillaakció volt, azaz a tálibok már elég erősnek érzik magukat a tartományban ahhoz, hogy nyíltan harcba szálljanak a szövetséges alakulatokkal.

Pappné Ábrahám Judit

A Borsod megyei Alacskáról származott a hétfői afganisztáni támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit. A kistelepülés Sajószentpétertől öt és fél kilométerre található. A katonanő - ötvenes éveiben járó - szülei szintén alacskaiak, a Borsod megyei faluban élnek.

Pappné Ábrahám Judit Alacskáról a sajószentpéteri akkor még 4-es számú általános iskolaként ismert oktatási intézménybe járt, ma Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Középiskolai tanulmányait a kazincbarcikai Irínyi János Szakközépiskolában végezte, volt osztályfőnöke hétfő este azt mondta, mozgékony, életvidám, jókedvű diák volt. 1997-ben érettségizett közgazdasági szakmacsoportban. (MTI)

Rovatok