Index Vakbarát Hírportál

33 halott egy szomáliai szállodában

2010. augusztus 24., kedd 17:24

Az utóbbi hónapok legsúlyosabb harcai zajlanak Szomáliai fővárosában, Mogadishuban. Egy kedd esti, hotel elleni támadásban legalább 33-an meghaltak. A harcokat az al-Kaida által támogatott al-Shabab robbantotta ki.

Iszlamista lázadók megtámadtak a szomáliai fővárosban egy szállodát, és megöltek legalább 33 embert, köztük hat parlamenti képviselőt és négy kormánytisztviselőt. A többi áldozat ártatlan polgári személy.

Szemtanúk szerint két, a hadsereg egyenruháját viselő fegyveres férfi támadta meg a kormánytisztviselők körében népszerű Muna szállodát, és kezdett lőni a bent tartózkodókra. A harc szobáról szobára folyt, a kormányoldal emberei egyre feljebb menekültek az épületben, a terroristák pedig mindenkit megöltek akit értek. Amikor katonák körbevették az épületet, a támadók működésbe hozták a náluk lévő robbanószerkezeteket.

A támadók a legnagyobb szomáliai lázadószervezetnek, az iszlamista al-Shabaab milíciának voltak a tagjai. Ezt maga a szervezet erősítette meg a támadás után. A támadást előre megtervezték. az Afrikai Unió közleménye szerint az al-Shabab emberei már hetek óta a hotelben laktak.

Az terrorszervezet hétfő este indított offenzívát a fővárosban az Afrikai Unió fegyveres ereje (Amisom) által támogatott kormányhadsereg laktanyái ellen. A harcokban kedd délelőttig legalább negyven polgári lakos halt meg. A felek tüzérségi fegyverekkel lövik egymást, a civil sebesültek száma több mint 130.

Az elmúlt napok eseményei azt bizonyítják, hogy a nemzetközi közösség által támogatott átmeneti kormány még abban a pár mogadishui városrészben sem ura a helyzetnek, amit állítása szerint ellenőriz.

Az átmeneti kormány közben azzal vádolja a lázadókat, hogy a főváros lakott negyedeit lőtték az éjjel. Egy tüzérségi lövedék egy menekülttáborban csapódott be. A lázadók a muzulmán böjti hónap kellős közepén indították támadásaikat, nem tisztelve a ramadánt - emelte ki a kormány egy közleményében.

A magát az al-Kaida terrorhálózathoz tartozónak mondó al-Shabaab szóvivője hétfőn előre bejelentette, hogy átfogó támadást indítanak "a hitetlenek kormánya és a keresztény megszállók" ellen, az utóbbival az Amisom mintegy 6000 burundi és ugandai katonájára utalva.

Rovatok