Index Vakbarát Hírportál

Boszniában megint kampánytéma a szerbek kiválása

2010. augusztus 24., kedd 17:47

A széles körű autonómiával rendelkező boszniai Szerb Köztársaság egy napon békésen válik majd ki Bosznia-Hercegovinából, mondta a boszniai szerb entitás miniszterelnöke.

"Elválik-e a Szerb Köztársaság Boszniától? Meggyőződésem, hogy ez egy napon, egy adott pillanatban megtörténik, de békésen, civilizáltan és erőszakmentesen kell végbemennie" – jelentette ki Milorad Dodik a Fokus című napilapnak adott interjúban.

"Ez a pillanat attól függetlenül közeledik, hogy egyesek mit gondolnak róla" – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a Szerb Köztársaság elégedetlen Bosznián belüli jogállásával, "nem tudja, és nem is akarja a központi boszniai államot erősíteni".

Dodik alig több mint egy hónappal az általános választások előtt fogalmazta meg álláspontját. A négy évvel ezelőtti választási kampány során gyakran fenyegetőzött a szerb entitás függetlenné válásával a Szerb Köztársaság megszüntetését követelő muzulmán vezetők ellenében.

A boszniai háború (1992-95) vége óta a volt jugoszláv tagköztársaság két entitásból áll: a Szerb Köztársaságból és Muzulmán-Horvát Föderációból, amelyeket gyenge központi intézmények fűznek össze. A nemzetközi közösség és a muzulmánok vezetői erősíteni akarják a központi intézményeket.

"A külföldiek által védelmezett célok nem felelnek meg a mi érdekeinknek. A mi érdekeink azonosak a népével, az itt élő emberekével, és azzal fogunk foglalkozni, amit ez a nép akar" – mondta a boszniai szerb miniszterelnök.

Hozzátette: "ilyen dolgok csak egyszer történnek egy nemzet életében".

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje februárban fogadott el jogszabályokat, hogy könnyebb legyen népszavazást tartani a függetlenségről.

Rovatok