Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaksen a hírhedt belga pedofil dosszié

2010. augusztus 25., szerda 14:34 | aznap frissítve

A belga lapok kedden írták meg, hogy felkerültek a Wikileaksre a hírhedt belga pedofil, Marc Dutroux ügyében készített összefoglaló iratok, amelyekből a férfi kihallgatási jegyőzkönyve mellett tanúk személyes adatai is kiderülnek. A portálra hivatkozó lapok szerint ugyanakkor az iratokat már több mint egy éve elérhetővé tették.

A hírhedt belga pedofil bűnöző, Marc Dutroux ügyében készült, bizalmas hatósági dossziék kerültek fel a kiszivárogtatásokra szakosodott Wikileaks-re, írta kedden több belga lap is.

A La Libre Belgique című lap jelentése szerint új információ az ügyre vonatkozóan nem derül ki az 1235 oldalnyi szövegből, ugyanakkor nyilvánosságra került néhány tanúként meghallgatott személy neve a személyes adataikkal együtt. A Le Figaro szerint az anyagot még a nyomozók állították össze 2004-ben az ügyben, benne a pedofil és tanúk vallomásaival, különböző koordinátákkal, a házkutatások során lefoglalt tárgyak leírásával.

Dutroux meghallgatásainak jegyzőkönyve az AFP szerint már 2009 áprilisa óta fent van a Wikileaksen, azonban egészen keddig nem írtak róla a belga lapok. Az AFP szerint a férfi 1996-os elfogása után bevallotta, hogy fiatal lányokat rabolt el, és közülük többet megerőszakolt.

Az egyik áldozat édesapja, Jean-Denis Lejeune szerint olyan dokumentumokról van szó, amelyeknek az érintettek körében kellett volna maradniuk. Az illetékes liege-i államügyész, Cédric Visart de Bocarmé sajnálatosnak nevezte a Wikileaks lépését.

A La Libre Belgique szerint azonban a hatóságok csak akkor tudnak érdemben fellépni az ügyben, ha valaki hivatalosan panaszt emel az adatok nyilvánosságra hozásáért.

Dutroux-t 2004-ben hat kislány elrablásában és megerőszakolásában, valamint négynek a meggyilkolásában mondták ki bűnösnek és ítélték életfogytiglani börtönre.

A 2007-ben létrehozott Wikileaks az előző hónapban kapta a legnagyobb figyelmet, amikor 72 ezer titkos amerikai dokumentumot hozott nyilvánosságra az afganisztáni háborúról. Az amerikai hatóságok mellett az egyébként a portál tánmogatóinak számító jogvédők is bírálták a lépést, mert szerintük a szövetséges erőknek segítő afgánok is veszélybe kerülhettek a szivárogtatás miatt.

Rovatok