Index Vakbarát Hírportál

Szerelmeslevelek érkeznek a chilei bányából

2010. augusztus 25., szerda 18:48

Még nincsenek teljesen tisztában a chilei bányában rekedt emberek azzal, hogy milyen hosszú időt kell még a 700 méteres mélységben tölteniük. Az omláskor szolgálatot teljesítő brigád műszakvezetője állt a csapat élére. Az 50 négyzetméteren összezsúfolódott 33 ember a körülményekhez képest kifejezetten jól van.

Két kanál tonhalkonzerv, egy korty tej és egy kis keksz, ennyit volt az élelemadag 48 órára a copaipói bányábanrekedt 32 chilei és egy bolíviai bányásznak. A műszakvezető szigorú utasításait követő csapat a körülményekhez képest kifejezetten jól van, és csak egyikük szenved hasi panaszoktól – írja a Guardian.

A chilei bányaügyi miniszter és a műszakvezető Luis Úrza között lezajlott első beszélgetés alatt a háttérben  a lent rekedtek örömujjongásai hallatszottak. Üdvözölték a hírt, hogy senki nem halt meg a szerencsétlenségben. Az 54 éves műszakvezető a beígért víznek örülve megemlítette, hogy legégetőbb problémájuk az étel, illetve úgy érzik az oxigén is egyre inkább fogytán van.

A járatot sikeresen megerősítették, így már védve van a kőomlásoktól. Az első kapszulákban kiszáradás elleni tabletták, illetve az emésztést segítő magas glükóz tartalmú készítményeket küldtek le, majd oxigéndús levegőt is lejuttattak.

A bányaügyi miniszter megnyugtatta a szerencsétlenül járt bányászokat, hogy a chilei kormány mindent megtesz azért, hogy kijussanak. Nemzetközi segítséget is hívnak, az ausztrálok már az első járat kifúrásában is segédkeztek, a NASA szakértői pedig tanácsokat adnak, hogyan lehet akár három-négy hónapon keresztül is kibírni ilyen körülmények között.

A pszichológusok meg vannak lepve a bányászok viszonylag kielégítő állapotán. Az ötven négyzetméteren összezsúfolódott férfiak leveleket válthatnak a családtagjaikkal, akiket megkértek, hogy kerüljék a még több hónapig is tartó mentés időtartamára vonatkozó utalásokat. A lentről érkező levelek romantikus hangvétele meglepte a hozzátartozókat. A 63 éves korelnök felesége elmondta, hogy férje most először írta neki, hogy szereti.

Ahogy múlik az idő egyre több információ lát napvilágot magukról a lent rekedtekről is. Az egyik bányász, Franklin Lobos régebben focista volt,, az 1980-as olimpia selejtezőin játszott is a chilei válogatottban. A többiek irányítását magára vállaló Úrza pedig évekig dolgozott edzőként a helyi focicsapatnál. Ez némi magyarázatul szolgálhat arra, miért tudja irányítani a különleges körülmények között is az embereket.

Egy harmadik bányászról kiderült, hogy Talcahuanoból költözött fel északra. Ezt a chilei várost döntötte romba februárban egy 8,8-as erősségű földrengés. A férfi így fél éven belül átélte a történelem egyik legnagyobb feljegyzett földmozgását, és minden bizonnyal tagja lesz a csapatnak, akik valaha a legtöbb időt töltötték a föld alatt.

A várható négy hónap messze a leghosszabb idő lesz, amennyit valaki egyhuzamban kénytelen a föld alatt átvészelni. Az eddigi rekordot két 2009-ben szerencsétlenül járt kínai bányász tartotta 25 nappal.

Rovatok