Index Vakbarát Hírportál

EU-biztos: sajnálatos a romák elleni diszkriminatív retorika

2010. augusztus 25., szerda 21:29

Viviane Reding figyelmeztette Franciaországot, hogy senkit sem fenyegethetnek kiutasítással önmagában azért, mert roma. Közben Párizsban román és francia illetékesek kezdtek tárgyalásokat az ügy megoldása érdekében.

Sajnálatosnak nevezte szerdán az Európai Bizottság alapjogokért felelős tagja, hogy az elmúlt hetekben az Európai Unió néhány tagállamában nyíltan diszkriminatív és esetenként feszültségkeltésre alkalmas retorikát alkalmaztak.

Brüsszelben kiadott közleményében Viviane Reding jelezte: a romakérdést folyamatosan napirenden kell tartani az EU-ban, és minden politikai szereplőnek felelősen és gondosan kell kezelnie. Bejelentette, hogy a bizottság vizsgálatot indított a romákkal kapcsolatos franciaországi helyzetről, különös tekintettel arra, hogy Párizs betartotta-e a témában érvényes uniós szabályokat.

Reding megismételte a bizottságnak azt az álláspontját, hogy a tagországok joga és felelőssége biztosítani a rendet és állampolgáraik biztonságát saját területükön. Hangoztatta azonban, hogy bármely tagállamnak, amely megsérti az uniós jogot, számolnia kell annak következményeivel.

"Senkit sem fenyegethet kiutasítás önmagában azért, mert roma" – fogalmazott a luxemburgi biztos.

Közben Franciaországban tárgyalásokat kezdett a romaügyi, illetve a közbiztonságért felelős román államtitkár. Valentin Mocanu és Dan Valentin Fatuloui szerdán és csütörtökön folytat megbeszéléseket a francia kormány tagjaival a romák kiutasításával kapcsolatban. A román küldöttek elsőként Brice Hortefeux belügyminiszterrel, Eric Besson bevándorlásügyi és Pierre Lellouche Európa-ügyi miniszterrel találkoztak.

Besson szerdán elmondta, hogy az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. Összesen mintegy 15 ezer, keletről érkezett roma él a nyugat-európai országban, ahol élvezhetik az Európai Unión belüli mozgásszabadság minden előnyét. Azonban három hónap után, ha nincs normális lakhelyük és bevételi forrásuk, immár illegális bevándorlóvá válnak, és kitoloncolhatják őket.

Rovatok