Index Vakbarát Hírportál

Emberi jogi aktivistákat tartóztattak le a U2 koncert alatt

2010. augusztus 26., csütörtök 10:32

A Greenpeace és az Amnesty International aktivistáit is letartóztatták a moszkvai U2 koncert alatt. A rendőrség a U2 saját, az AIDS terjedése ellen kampányoló szervezetét is kitiltotta a stadionból, pedig kedden Bono még együtt teázgatott Medvegyev orosz elnök.

Az orosz rendőrség lebontotta az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet és a környezetvédő Greenpeace sátrait, majd letartóztatta a szórólapokat terjesztő, aláírásgyűjtő aktivistákat a U2 moszkvai koncertje alatt szerdán.

A hatóságok az ír rockzenekar saját jótékonysági szervezete, a HIV terjedése ellen kampányoló ONE alapítvány képviselőit is kizavarták a stadionból. A színpadon az egy nappal korábban az orosz elnöknél vendégeskedő énekes Bono mellett, egy, a Kreml éles kritikusának számító orosz rocksztár, Jurij Sevcsuk is fellépett.

" A tevékenységünket egyeztettük a U2 menedzsmentjével, ezért nagyon meglepett minket a rendőrségi akció"- mondta Ivan Blokov. A Greenpeace orosz vezetője hozzátette, hogy a hatóságok nem engedték őket a koncertre érkezők közelébe, és így nem gyűjthettek aláírásokat.

Szregej Nyikitin, az AI orosz részlegének vezetője elmondta, hogy öt aktivistájukat tartóztatták le. "Nagyon elszomorít, ami történt. Nem tudom, hogy Bono tudott-e arról, ami velünk történt, de félek, hogy nem" - tette hozzá.

Bono egyébként - a HIV terjedése elleni kampány részeként -kedden fekete-tengeri nyaralójában látogatta meg Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, ahol az eseményről készült fényképek tanúsága szerint kedélyesen elteázgattak.

Rovatok