Index Vakbarát Hírportál

Az osztrákok nem bírják a tejen a török feliratot

2010. augusztus 27., péntek 20:29

A legnagyobb kisebbség nyelve a német felirat mellett szerepel, de így is ellenérzéseket szült.

Elutasítja az osztrákok jelentős része, hogy a dobozos tejen, a német mellett, török nyelvű felíratok is szerepeljenek – közölte pénteken az AFP. A hírügynökség jelentése szerint az elégedetlenkedők úgy vélik: a kétnyelvű szövegek közvetve arra buzdítják az Ausztriában élő törököket, hogy ne tanuljanak meg németül, és fokozódjon az elkülönülésük az országban.

A török nyelvű szövegekkel ellátott dobozos tejeket a Noem dobta piacra 300 szupermarketben, ahol a piackutatóik szerint jelentős számú török fordul meg. A cég ügyfélszolgálata azonban rengeteg bírálatot kapott, és végül az osztrák média is felfigyelt az ügyre.

"Nem értem a reakciókat. Az osztrák gazdaság, illetve mezőgazdaság érdeke, hogy eladjuk a termékeinket" – közölte Nikolaus Berlakovich osztrák agrárminiszter pénteken. Az ellenérzések a kétnyelvű dobozokkal szemben odáig fajultak, hogy egy csoport a Noemmel szembeni bojkottra szólított fel a Facebookon, és eddig több ezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Csaknem negyedmillió török származású ember él a nyolcmillió 300 ezer lakosú Ausztriában. A törökök gyakran célpontjai a szélsőjobboldali erőknek. A tej-viszály néhány nappal a muzulmán intézmények miatti újabb heves vita kezdete után pattant ki. A vita középpontjában a növekvő számú minaret, illetve mecset áll, melyeket sok osztrák ellenez.

Rovatok