Index Vakbarát Hírportál

Vidáman integetnek a chilei bányászok

2010. augusztus 27., péntek 08:46 | aznap frissítve

A chilei tévé videófelvételt tett közzé a mélyben rekedt 33 bányászról. A felvételen a bányászok jókedvűnek tűnnek.

A kamerát azon a vékony csövön engedték le, amin keresztül ételt, italt, gyógyszert juttatnak a szerencsétlenül járt vájároknak. A felvételen a bányászok leizzadva integetnek vidáman a kamerának. Amikor egyikük köszönetet mond a társainak, a többiek hangos ünneplésbe kezdenek.

Egyikőjük bemutatja lenti felszerelésüket: egy kis szekrényt, polcot, asztalt és az ivóvíz tárolására alkalmas eszközt. A felvétel végén nagy lelkesedéssel, karöltve  éneklik a himnuszt, és együtt kiáltják: "Éljen Chile, és éljenek a bányászok!"

A félmeztelen, lesoványodott bányászok meglepően jó egészségi állapotban vannak - nyilatkozta a chilei egészségügyi miniszter. A Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség.

A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be.  A föld alatti menedékhely, ahol a 33 bányász túlélte az omlást, 700 méteres mélységben van. A bányászok azért sem tudtak időben a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra. A bányászokról csak múlt vasárnap derült ki, hogy életben vannak.

Az eddigi információk szerint 4 hónapig is tarthat, amíg kiszabadítják őket. A fúrószerkezet, amellyel meg akarják közelíteni a föld alatti menedékhelyet, naponta 8-15 métert tud előrehaladni. A bányászok csak csütörtökön tudták meg, hogy karácsony előtt biztos nem tudják felhozni őket.

"Mindent jól megszerveztünk itt lenn" - magyarázza egyikük a videón. "Itt szórakozunk, itt találkozunk, itt tervezzük el a napunkat. Itt imádkozunk."

A bányászok nem szorultak be teljesen az 52 négyzetméteres föld alatti menedékhelyre, használhatják az épen maradt két kilométeres alagútrendszert is. A mélyben rekedt bányászoknak meg kell küzdeniük a 36 fokos hőséggel. Hogy megkönnyítsék nekik a több hónapos mélyben tartózkodást, speciális edzési és rekreációs programot dolgoztak ki nekik.

Figyelniük kell a táplálkozásra is. Nemcsak lesoványodniuk nem szabad, de meghízniuk sem. Egy legfeljebb 90 centiméter átmérőjű járatot tudnak fúrni a mélybe, azon fogják majd felhúzni őket egy emelőkosárral a felszínre.

Rovatok